2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre többen suttogják: büntetőjogi vizsgálat indul Tăriceanu ellen?

2007. március 07. 16:02, utolsó frissítés: 16:03

Fontos politikusokat érintő ügyészségi nyomozásokról beszélt tegnap Traian Băsescu államfő, a sajtó és egyes politikusok pedig tudni vélik, hogy büntetőjogi vizsgálatot indítanak Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök ellen, hogy felfüggeszthessék tisztségéből.

Băsescu ismét határozottan szorgalmazta az igazságszolgáltatás teljes mértékű függetlenedésének szükségességét. Tegnap a legfőbb ügyészség nyomozói előtt szólalt fel, arra buzdítva őket, hogy hátrányos megkülönböztetés nélkül alkalmazzák a törvényeket, és az ország minden lakosát részesítsék egyforma bánásmódban. Az államfő kifejtette: ezt azért mondja, mert becslése szerint olyan nehéz nyomozásokat készülnek lezárni, amelyek fontos politikusokat érintenek.

E nyilatkozatot megelőzően a Jurnalul National című napilap arról írt, hogy az ügyészek lezárták a dunai Vaskapu I. és II. vízi erőművek korszerűsítése ügyében folytatott vizsgálatot, ennek nyomán pedig egy hatvanezer oldalt számláló vaskos dosszié született. A nyomozók - a lap szerint - azt vizsgálták, hogy a két erőmű felújítása valóban megtörtént-e, és az államot nem érte-e kár, hiszen az erőműveknél tapasztalt állítólagos sorozatos műszaki hibák azt bizonyítják, hogy mulasztás történt e téren.

A korszerűsítés története 1997-re nyúlik vissza, amikor


a jelenlegi kormányfő gazdasági miniszter volt

az akkori kormányban. Az általa vezetett minisztérium szerződést kötött az I. erőmű korszerűsítésére egy svájci céggel, a 2000 után hatalomra került baloldali kormány pedig ugyanezt a vállalatot bízta meg a II. erőmű felújításával is. Ezért a nyomozók a szociáldemokrata kormány gazdasági miniszterének, Dan Ioan Popescunak a felelősségét is vizsgálják - írta a lap.

A Jurnalul National azonban azt is tudni véli, hogy ennek a nyomozásnak a fő célja, hogy


Tăriceanu ellen büntetőjogi vizsgálatot indítsanak,

hiszen akkor a törvények szerint a miniszterek felelősségét vizsgáló, az államelnöki hivatalban működő bizottság felfüggesztheti őt tisztségéből. Erre már volt példa tavaly, amikor Teodor Atanasiu volt védelmi miniszternek kellett távoznia tárcája éléről az ellene indított vizsgálat miatt.

Számos megfigyelő nem tartja elképzelhetetlennek ezt a forgatókönyvet, hiszen a Tăriceanu és Băsescu, illetve a Nemzeti Liberális Párt és Demokrata Párt között zajló ádáz versengés szikrát sem csillapodott. Szerintük Băsescu így szeretne megszabadulni a számára kényelmetlenné vált Tăriceanutól.


A találgatásokba politikusok is beszálltak.

Dan Voiculescu, az ellenzéki Konzervatív Párt elnöke, - akinek lánya birtokolja azt a médiabirodalmat, amelynek a Jurnalul National is része - tudni véli, hogy már a héten összeül az elnöki hivatalban működő bizottság, hogy megvitassa Tariceanu felfüggesztését.

A főügyészség szóvivője mindenesetre cáfolta, hogy folyamatban lenne olyan vizsgálat, amely Tăriceanut érintené. Daniel Morar, a korrupcióellenes ügyészség vezetője azonban közölte, hogy vizsgálódnak Vaskapu-ügyben, de a nyomozás csak előzetes szakaszban tart, ezért nem indítottak büntetőjogi vizsgálatot senki ellen.

Az ügyész azt is elmondta, hogy ezt a dossziét a főügyészség keretében működő szervezett bűnözés- és terrorizmus-ellenes igazgatósághoz (DIICOT) küldték, hiszen az előzetes nyomozás során már megbizonyosodtak arról, hogy nem áll fenn a korrupció gyanúja. Morar szerint a DIICOT-nak azt kell megvizsgálnia, hogy az ügyben nem követtek-e el hivatali visszaélést. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS