2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brüsszel: javítani kell Románia államháztartási pozícióját

2007. március 07. 17:49, utolsó frissítés: 17:50

Államháztartási pozíciójának javítására sürgette Romániát az ország első konvergencia-programjának értékelésekor, szerdán, az Európai Bizottság, míg Bulgáriának azt javasolta, hogy a tervezettnél jobban használja ki az EU-szerte érzékelhető konjunkturális időszakot.

Az Európai Unióhoz januárban csatlakozott két ország eurócsatlakozási terveit most először vette nagyító alá Joaquín Almunia pénzügyi biztos brüsszeli szolgálata, és alapjában véve mind a két gazdaságról pozitív képet festett.

Romániáról a bizottság leszögezte, hogy bár középtávon a konvergencia-program tartható célkitűzéseket tartalmaz, jövőre és azt követően az államháztartási hiány magasabb lehet a tervezettnél, és meghaladhatja a hazai össztermékhez viszonyított 3 százalékos európai kritériumot. Ellenzi ezért a testület a programból idénre kiolvasható pénzügyi lazítást. A GDP 15 százalékát kitevő államadósság-hányad viszont Brüsszel szerint dicséretesen alacsony, és annak további csökkenése is várható.

Bulgária esetében a bizottság méltatta, hogy a költségvetést az évtized végéig többletesre tervezi a kormány, és a program középtávon is egészségesnek mondható. A fellendülésre tekintettel azonban Almuniáék szerint Bulgáriának a tervezettnél is nagyobb többletet kellene kitermelnie idén, hogy kellő tartaléka legyen a szerkezeti reformok és a nehezebb évek idejére. Sürgette Bulgáriát Almunia az egészségügyi reform gyors végrehajtására is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS