2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia veszélyezteti Moldova nemzetbiztonságát?

2007. március 08. 10:38, utolsó frissítés: 10:38

A moldovai kormány szerdán közleményben azzal vádolta meg Romániát, hogy nemzetbiztonságát és stabilitását veszélyezteti azzal, hogy tömegesen ad moldovai lakosoknak állampolgárságot és az Európai Unióba érvényes útlevelet. Moldova az elmúlt hetekben többször is értésre adta, hogy Románia azon szándéka, hogy több mint 4 millió lakosa jelentős részének állampolgárságot adjon, identitását és nemzeti érdekeit fenyegeti. A moldovai vezetők szerint a román állampolgárság ilyen tömeges mértékű megadása megbonthatja a fiatal ország nemzeti egységét.

Eddig mintegy 800 ezer moldovai - a lakosság mintegy 20 százaléka - kért román állampolgárságot, és Traian Băsescu elnök sürgette a hatóságokat, hogy gyorsítsák fel az eljárást az igények mielőbbi kielégítése érdekében.

Vladimir Voronin moldovai elnök a múlt héten azzal vádolta meg Bukarestet, hogy megpróbálja


rákényszeríteni saját normáit kisebb szomszédjára.

Moldova az elmúlt években változtatta meg az állampolgársági törvényt a román nemzetiségűek, valamint az orosz és az ukrán kisebbség nyomására, így lakosainak több állampolgárságuk is lehet, de e lépést már szemlátomást megbánta. Moldova lakosainak egynegyede máris külföldön vállalt munkát, a hazautalt pénz sok családnak az egyetlen jövedelemforrása.

Az Európai Unióhoz történt csatlakozással Bukarest vízumkényszert vezetett be a moldovai állampolgárok vonatkozásában, de ezzel egyidőben megígérte, hogy


könnyíti a román állampolgárság megszerzését

azon moldovai állampolgárok számára, akik - vagy akiknek felmenői - 1918 és 1940 között román fennhatóság alatt éltek. A román állampolgárságot kérelmező moldovaiak száma robbanásszerűen megnőtt Románia január 1-jei európai uniós csatlakozása előtt.

A chişinăui kormány felhívást intézett a nemzetközi közösséghez, hogy Romániát térítse vissza a jószomszédság és az egyetértés terepére. Traian Băsescu szerdán csupán egy újságírói kérdésre válaszolva érintette a témát, de csak annyit közölt, hogy nem kívánja kommentálni a moldovai kormány közleményét. "Nem értelmezem a dokumentumot, csak tudomásul veszem" - mondta Băsescu, majd hozzátette: Románia politikája nem változik. A román külügyminisztérium sem kívánt véleményt nyilvánítani az ügyről.


A Románia és Moldova közötti nézeteltérés


egyebek között ahhoz az EU-vízumkibocsátó központhoz fűződik, amelynek koordinációs jogát Magyarország kapta meg. Románia ezt követően Traian Băsescu államfő elnök révén is kifejezte szándékát, hogy ő is létrehozzon egy hasonló központot. Băsescu hangsúlyozta: a magyar vízumkiadó központ csak korlátozott számú vízumot (évente tízezret) bocsát ki, ezért Romániának kötelessége, hogy nagyobb kapacitású intézményt hozzon létre Chişinăuban a vízumok kiadása érdekében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS