2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

2%-ot a civileknek: május 15-ig lehet benyújtani az űrlapokat

2007. március 08. 14:28, utolsó frissítés: 2007. március 09. 10:15

Az adótörvény értelmében idén május 15-ig lehet benyújtani a területi pénzügyi hivatalokhoz azt a típusnyomtatványt, amely által az adófizetők felajánlhatják jövedelemadójuk két százalékát a nonprofit szervezetek javára. Mint ismeretes, 2003 óta hatályos az a rendelkezés, miszerint minden adófizető román állampolgárnak jogában áll jövedelemadójából támogatni non profit szervezeteket.

„Úgy gondolom, hogy a civil szervezetek ily módon történő támogatásának népszerűsítése nagyon fontos. Erre most van a megfelelő pillanat, a civil szervezetek most kell jelentkezzenek ismertető kampányaikkal. Ugyanakkor fontos az, hogy a civil szervezetek közvetlen módon szólítsák meg az adófizetőket, és ismertessék velük, hogy milyen eredményeket értek el eddig a felajánlásokból származó összegekből, milyen projekteket sikerült megvalósítani, hisz ezáltal növelni tudják az adófizetők bizalmát – jelentette ki ma Winkler Gyula kereskedelmi megbízott miniszter.

A jogszabály kezdeményezőjeként Winkler elégedett a tavalyi támogatások összegével. A felajánlók számát tekintve a listát Fehér, Hargita, Kolozs, Maros és Hunyad megyék vezetik. Ami a felajánlott összeg nagyságát illeti, Kolozs megye a listavezető, ezt követi Maros, Temes és Bihar megye.

Tehát az erdélyi megyék az élen járnak mindkét tekintetben, hiszen ebből a régióból származik az országos szinten felajánlott összeg közel fele (53%-a 2005-ben és 46%-a 2006-ban), vagyis 2006-ban mintegy 7,6 millió lej jutott ily módon a civil szervezeteknek. Ugyanakkor 2006-ban háromszorosára emelkedett azon személyek száma akik erre a célra rendelkeznek adójuk két százalékával Erdélyben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS