2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ţiriac az első romániai milliárdos a Forbes toplistáján

2007. március 09. 11:46, utolsó frissítés: 11:46

A Forbes gazdasági magazin pénteken nyilvánosságra hozott toplistájára első ízben került be romániai üzletember: 1,1 milliárd dollárra becsült vagyonával a volt teniszező Ion Ţiriac a 840. helyen szerepel. Ţiriac korábban a saját magáról elnevezett bank tulajdonosa volt, melyet az osztrák-német HVB Bank vásárolt fel, de saját biztosítótársasága is volt. Jelenleg több nemzetközileg jegyzett cégben tulajdonol jelentős részvény-portfóliót, és autóforgalmazási vállalkozásokban is érdekelt.

Ţiriac teniszezői karrierje révén sportmenedzserként alapozta meg vagyonát Németországban. Romániába 1989-ben tért vissza, és azóta is bizalmi kapcsolatokat ápol a hazai politikai elittel. Elhíresült vadászatain romániai döntéshozók mellett olyan személyiségeket látott vendégül, mint a Porsche konszern tulajdonosa, Wolfgang Porsche, a Daimler-Chrysler Service elnöke, Klaus Mangold, Julius Meinl, a saját magáról elnevezett élelmiszerlánc és Burchard Bergman, a Ruhrgas energiaszolgáltató elnöke.

A Forbes szerint különben a világ leggazdagabb emberei folyamatosan gyarapították vagyonukat az elmúlt években: 946 férfi és néhány üzletasszony tulajdonában a magazin becslése szerint 3,5 trilló dollár van. Csak az utóbbi évben 178 új vállalkozó lépett be a milliárdosok klubjába. Friss fejlemény, hogy Indiában már több a milliárdos, mint Japánban.

A nemzetközi toplista első helyén 13 éve Bill Gates áll (51 éves), 56 milliárd dollárral. A második az amerikai Warren Buffett (76), 52 milliárddal; harmadik a mexikói Carlos Slim Helú (67) 49 milliárddal, egyben ő Latin-Amerika leggazdagabb embere; negyedik a svéd Ingvar Kamprad (80) 33 milliárddal; ötödik az indiai Lakshmi Mittal (57) 32 milliárd dollárral. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS