2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sólyom építettörökség-védelem iránt is érdeklődik Erdélyben

2007. március 09. 12:20, utolsó frissítés: 12:20

Nemhivatalos erdélyi útja során Bonchidára és Torockóra is ellátogat Sólyom László magyar köztársasági elnök. Az utazásra március 12. és 15. között kerül sor. A két helyszínen az elnök a Transylvania Trust Alapítvány építettörökség-védő tevékenységével ismerkedik.

A nemzetközi jelentőségű építészeti együttesről, a gazdag népi hagyományokról és festői környezetéről ismert Torockón az 1996-tól működik az Europa Nostra Díjas értékvédelemi munka, melyet az alapítvány Budapest ötödik kerület önkormányzatának támogatásával és a torockói műemlék-tulajdonosokkal közösen végez – áll az alapítvány az eseményről kiadott közleményében.

Sólyom Bonchidán a Bánffy-kastélyban működő Épített-örökség felújító Szakképző Központ tevékenységéről, illetve a kastély-együttes oktatási és kulturális központként való hasznosításának következő lépéseiről tájékozódik. A kastély Erdély egyik legjelentősebb, Európa-szerte számontartott műemlék-együttese, s az elmúlt években, jelentős nemzetközi összefogással, a Transylvania Trust Alapítvány, és a nagy-britanniai Institute of Historic Building Conservation vezetésével kezdték el restaurálni. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS