2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bérlakástörvény: vége a meglepetésszerű lakbér-emelésnek?

2007. március 09. 13:34, utolsó frissítés: 13:34

Egy nemzetközi ingatlanos tanácsadó iroda is véleményezni fogja azt a bérlakásokkal kapcsolatos törvénytervezetet, melyet csütörtökön tűzött ki közvitára a középítkezési és közlekedési minisztérium (MTCT). A tervezet célja megrendszabályozni a bérlakás-piacon kialakult kaotikus viszonyokat.

Az egyik legfontosabb újítás az lenne, hogy a bérleti szerződéseket legalább öt évre kéne megkötni, és amennyiben a felek megegyeznek, újabb öt évre meghosszabbítani. Kivételt képeznek az ingatlanukat bérbeadó magánszemélyek, de ez esetben is pontosan körül kell írni a szerződés szövegében, hogy miért szól öt évnél rövidebb időre a megállapodás.

Bérleti szerződést egy évnél rövidebb időre nem lehetne kötni – magyarázza Adranel Costescu, a minisztérium főigazgatója. A törvénytervezet mind az állami, mind a magántulajdonban levő lakóingatlanokra vonatkozik.


A bérleti szerződést az esetben lehet felbontani,

ha bizonyítható, hogy a bérlő három hónapon keresztül nem fizette ki a közüzemi számlákat (víz, gáz, villany, szemételhordás stb.), károsította az ingatlant vagy nem fizette a lakbért. A bérlőket csak azután lehetne kilatkoltatni, miután erről jogerős bírósági határozat születik.

Újdonság, hogy a bérleti jog örökölhető lenne, ha a bérlő a szerződés lejárta előtt elhunyna. A bérlők elővásárlási jogot kapnának, amennyiben a tulajdonos úgy döntene, hogy el akarja adni a lakást. Hogyha a tulaj egy harmadik félnek előnyösebb áron kínálja a lakást, a bérlőnek joga lenne ezt az árat kifizetve megvenni az ingatlant. További jelentős változtatás lenne, hogy a tulajdonos az ötéves futamidő alatt csak a szerződésben pontosított feltételek mellett emelheti a lakbért.

Az állami tulajdonú lakóingatlanokért fizetendő béreket a helyi tanácsok maximálnák a tervezet szerint. Magántulajdonosok részére nincs felső határ, de ahogy emeli a lakbért, annyival nő az adója is. Ingatlanügynökségi szakértők azért kritizálják a tervezetet, mert a kötelezően ötéves szerződés elveheti a tulajdonosoknak a kedvét attól, hogy hivatalos bérleti szerződést kössenek – nem kizárt tehát, hogy a törvény a fekete lakáspiac növekedéséhez járulna hozzá. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS