2019. május 19. vasárnapIvó, Milán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

MPSZ: RMDSZ-aláírásgyűjtés kiskorúakkal – a cáfolat szerint egyetemistákat néztek 18 év alattiaknak

2007. március 09. 14:09, utolsó frissítés: 14:09

Kiskorúak gyűjtöttek támogató aláírásokat az RMDSZ európai parlamenti indulásához – állítja Gazda Zoltán, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) sepsiszéki elnöke. Bejelentéséhez Tulit Attila, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alelnöke csatlakozott, aki a Krónika napilapnak elmondta, az ő sepsiszentgyörgyi lakására "két tizenéves lány kopogott be aláírásért", de nyilatkozatából nem derül ki, hogyan állapította meg a szignó-gyűjtők életkorát. Kiskorúak a törvény szerint nem gyűjthetnek aláírásokat.

Gazda információi szerint az aláírásgyűjtőknek minden szignóért 30 banit fizet az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezete. A helyi RMDSZ-elnök, Tóth Birtalan Csaba és Márton Árpád képviselő egyaránt cáfolta a vádat: közlésük szerint 18 évesnél fiatalabbak nem gyűjtenek aláírásokat a szervezetnek.

Az MPSZ információit Tóth Birtalan annyiban elismerte, hogy Sepsiszentgyörgyön heten jelentkeztek, hogy fizetségért hajlandók aláírásokat gyűjteni, velülk bedolgozói szerződést is kötöttek, és valóban 30 banit kaptak aláírásonként. A helyi RMDSZ-elnök szerint viszont nem voltak túl sikeresek: a hét szerződéses illető összesen ezer aláírást gyűjtött.

Márton Árpád képviselő verziója szerint Gazda és Tulit azt a kilenc kolozsvári egyetemista lányt nézte kiskorúnak, akik részt vettek a szentgyörgyi aláírásgyűjtésben. A képviselő szerint természetes, hogy nekik fizettek, de tudomása szerint ezt nem a helyi szervezet tette. Elmondása szerint a városban és környékén jobbára az RMDSZ polgármesterei, tanácsosai és tisztségviselői jártak a begyűjtő ívekkel, ők ezért nem kaptak fizetséget.

A történethez Kelemen Hunor, az RMDSZ kampányfőnöke annyit tesz hozzá: kiskorúak biztosan nem gyűjtöttek aláírást; és azt nem tiltja a törvény, ha egyeseknek a területi szervezetek fizettek az aláírásgyűjtésért. (krónika/új magyar szó)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS