2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: teljesíti Románia az EU zöldenergia-feltételeit

2007. március 09. 15:23, utolsó frissítés: 15:23

"Különösebb erőfeszítések nélkül" teljesítheti Románia a EU megújuló energia-célkitűzéseit, közölte Traian Băsescu az unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács brüsszeli ülése után. Az ET döntése szerint 2020-ig 20 százalékra kell növelni az EU-ban a megújuló energiaforrások használatát, és a közlekedésben legalább 10 százalékban biodízelt és más hasonló energiahordozókat kell alkalmazni.

>> A világ zöld élharcosává válhat Európa >>


Băsescu valószínűleg arra alapoz, hogy Románia villanyenergia-termelésének jelentős részét vízierőművekben állítják elő. Az államfő Tăriceanu miniszterelnökkel közösen különben először vesz részt teljes jogú tagként az Európai Tanács ülésén. A tanácskozáson a klímaváltozás mellett az unió és az Egyesült Államok kapcsolata a fő téma, tekintve, hogy április 30-án Európai Unió–Egyesült Államok csúcstalálkozó lesz.

A belpolitikai viták a tudósítások szerint Brüsszelben is érződtek. A Demokrata Párt EP-képviselői nem vettek részt a Tăriceanuval szervezett találkozón; miután januárban a liberális EP-tagok hiányoztak Băsescu látogatásakor. (mfax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS