2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tizennégy régió kéne a jelenlegi nyolc helyett az RMDSZ szerint

2007. március 09. 17:49, utolsó frissítés: 17:49

A gazdasági fejlesztési régiók újragondolásáról beszélt Markó Béla mai sajtótájékoztatóján Kolozsváron; arra az újságírói kérdésre, hogy igaz-e az, hogy az RMDSZ igényt tart a kormányátalakítás után létrejövő regionális fejlesztési minisztériumra, az RMDSZ-elnök elmondta, a kormányátalakításról volt már szó, de csak általánosságokban beszéltek erről. Az RMDSZ egyébként "jó ötletnek" tartaná, ha hozzá kerülne a regionális fejlesztési tárca, de erről konkrétan még nem esett szó – mondta.

A szövetség egyébként rövidesen országos tanulmányt bocsát közvitára a gazdasági régiók átszervezéséről. Az elképzelés az, hogy a jelenlegi nyolc helyett 13-14 régió jöjjön létre, akár már 2009-től. Jelenleg egy-egy régióban túl sok, eltérő gazdasági érdekekkel rendelkező megye van – hangzott el.

Az RMDSZ-en kívüli szervezetek aláírásgyűjtési akciói már-már vígeposzra hasonlítanak. Állandóan gyűjtenek, de sosem sikerül nekik” – jegyezte meg, amikor Tőkés László független jelölt aláírásgyűjtésére terelődött a szó.

Az elnök elutasította azokat a vádakat, miszerint az RMDSZ procedurális hibákra hivatkozva próbálná megakadályozni a független jelölt indulását. Markó elmondta, nem örül annak a bejelentésnek, miszerint Tőkésnek is összegyűltek az induláshoz szükséges aláírásai, de bízik benne, hogy ezúttal minden rendben lesz a szignók körül. Persze nem a mi dolgunk, hogy ezt megállapítsuk – jelentette ki.

Ami az egyéni választókerületes szavazási rendszert illeti, Markó újból kifejtette: az RMDSZ csak olyan választási megoldással érthet egyet, mely számarányos képviseletet tud biztosítani a magyaroknak. A román politikai szféra minőségileg valóban hagy kívánnivalót maga után, de ezt nem a választási rendszer átalakításával kell orvosolni - mondta. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS