2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kikből állna egy PNL-RMDSZ kisebbségi kormány?

2007. március 12. 16:28, utolsó frissítés: 2007. március 20. 20:32

Tartalék-kormánynévsort tartogat készenlétben a Liberális Párt (PNL) arra az esetre, ha a demokraták ragaszkodnak ahhoz, hogy nem mennek bele az europarlamenti választások elhalasztásába, és Tăriceanu kormányfő szombati ultimátuma nyomán ellenzékbe vonulnak.

A lehetséges kabinet-névsort nevük elhallgatását kérő liberális források alapján a Cotidianul napilap állította össze. A PNL egyrészt meglepetés-emberekkel helyettesítené a demokrata minisztereket, másrészt néhány tárcát összevonna.

Monica Macovei igazságügy-miniszter ugyan pártfüggetlenként lett tagja a kormánynak, de jelölését Demokrata Párt támogatta. Egy kisebbségi kormány esetén Cristian Iordănescu, a bukaresti ügyvédi kamara elnöke léphetne a helyébe – több perben ő védi a PNL-t, illetve a Dinu Patriciu tulajdonában levő olajcéget, a Rompetrolt. Szóba jöhet még Norica Nicolai is, a szenátus jogi bizottságának elnöke, aki Macovei egyik fő kritikusa.

Honvédelmi miniszter: Radu Stroe vagy George Scutaru. Stroe neve Teodor Atanasiu volt miniszter körül alaptalanul kitört korrupciós botrányban is felmerült. A politikus a SRI-t ellenőrző parlamenti bizottság elnöke. A tavaly nyári botrány nyomán Scutaru neve is felmerült, ő a képviselőház honvédelmi bizottságának titkára.

Belügyminiszter: Radu Stroe vagy Norica Nicolai.
Regionális fejlesztési miniszter: az intézmény az EU-csatlakozást felügyelő tárcából alakulna át, várományosa Borbély László, jelenlegi építésügyi tárcanélküli miniszter, aki nyíltan be is jelentette igényét a régi-új minisztériumra. A másik favorit Adrian Ciocanea, aki államtitkári rangban a kormány uniós főosztályát vezeti.

Közlekedési miniszter: Victor Paul Dobre, jelenlegi belügyi államtitkár – neve 2005-ben is felmerült, mikor a demokraták azt fontolgatták, lemondanak a tárcáról.
Mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter: a PNL tervei szerint összevonná a két tárcát, melyet a jelenlegi agrárminiszter, Dan Motreanu vezetne.
Oktatási és kulturális miniszter: magyarországi mintára ezt a két szakterületet is összevonná a PNL, a biztos befutó Adrian Iorgulescu jelenlegi kultuszminiszter. Az ő pozíciója azért ennyire biztos, mert amúgy is döntés van a két tárca egyesítéséről.

Gazdasági és pénzügyminiszter: egyes PNL-álláspontok szerint ezt a két minisztériumot is egyesíteni kéne, vezetője a jelenlegi gazdasági miniszter, Varujan Vosganian lenne. Amennyiben a pénzügyi tárca önálló marad, továbbra is Sebastian Vlădescu mostani miniszter vezetné.
Munkaügyi miniszter: a favorit Cristian David, aki jelenleg az uniós joganyag, az acquis communitaire hazai bevezetéséért felel tárcanélküli miniszterként. (cotidianul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS