2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: a kormányfő hamisan érvel és mismásol

2007. március 12. 17:50, utolsó frissítés: 20:39

Nem állják meg a helyüket Tăriceanu EP-halasztásos érvei – szögezte le Băsescu elnök nem sokkal 17 óra után tartott sajtótájékoztatóján a Cotroceni-palotában.

Az államfő elmondta, hogy ma délelőtt a kormányülésen sorra egyeztetett a jelenlevő 22 miniszter mindegyikével, és az egész kormány előtt garanciát vállalt arra, hogy az egyéni választókerületes népszavazást – amit ő kezdeményezett – nem írja ki május 13-a előtt, vagy éppen a szavazás napjára. "Ezzel a kormányfő egyik érve esett" – jelentette ki az államfő.

Tăriceanu a halasztást indokolva arra a népszavazási kezdeményezésre is utalt, melynek révén a PSD szándékszik elérni az államfő leváltását. Băsescu erről azt nyilatkozta, hogy erre hivatkozni eléggé "duplafenekű érv", tekintve, hogy a liberálisok testületileg megszavazták annak a parlamenti vizsgálóbizottságnak a felállítását, mely további alkotmányos érveket gyűjt a leváltási procedúrához.

Az elnök újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a PSD kezdeményezése alkotmányos procedúra, melyet "senki sem állíthat le, hacsak


nem hoznak erre is egy sürgősségi kormányrendeletet".

A kormányfő továbbá azzal indokolta a halasztást, hogy a demokraták és a PSD közti ellentétek miatt állandósult a válságállapot, és az EP-választást nyugodt légkörben kéne megtartani. Băsescu válasza: a pártkonfliktusok természetesek, csendet elvárni olyan, mintha valaki azt szeretné, hogy ne legyen választási kampány.

Băsescu szerint az egész lényegében "egyetlen ember hatalomban tartásáról szól", pedig "ha elfogy alólad a többség, akkor le kell mondanod". Az államfő előbb csak célzásokban, majd újságírói kérdésekre válaszolva kijelentette: a Tăriceanu átláthatatlan módon, a háttérben kiegyezett az ellenzékkel. "Ha őuraságának PNL-PSD-PC-PRM többség kell, ez az ő választása", nyilatkozta az elnök, aki szerint mismásolás mindezt az "EP-választások fontosságának hangoztatásával álcázni".

Az államfő értékelése szerint a halasztásos döntéssel kiderült, "a politikai osztály képtelen volt legitimitást biztosítani Románia EP-jelenlétének. Úgy tűnik, Bulgáriában sokkal inkább megértették, hogy a csatlakozás után az euroválasztások a következő legfontosabb teendő".

Băsescu szerint antidemokratikus lépés az, hogyha a kormány nem hagyja, hogy a választók kifejezhessék akaratukat. Az államfő közölte: az ő célja továbbra is a politikai elit megreformálása, ragaszkodik az egyéni választókerületes népszavazáshoz. "Egyéb terveim is vannak" – nyilatkozta az államfő. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS