2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megállás nélkül haladhatnak át a román-magyar határon a tehervonatok

2007. március 13. 10:54, utolsó frissítés: 10:54

Mostantól úgyszólván megállás nélkül haladhatnak át a határon a magyar és a román tehervonatok, a két ország közti áruszállítási együttműködés értelmében.

A kis túlzással mérföldkőnek számító megállapodás keretében hétfőn Békéscsabán a két ország vasúti áruszállítási vezetői együtt fogadták az első olyan vonatot, amely gyorsított ellenőrzés mellett kelt át a határon. 2007. február 1-jével lépett életbe a két ország legnagyobb árufuvarozó cégei, a MÁV Cargo és a CFR Marfa Európa-szerte példaértékű szerződése. A megállapodás eredményeként a futáspróba után a román cég mozdonya minden engedélyt megkapott a magyar vonalon való közlekedéshez, így mostantól a román társaság vontatja a MÁV Cargo egyes vonatait is Kürtösről Békéscsabáig.

A két, egymás számára stratégiailag fontos társaság célja, hogy közösen javítsák a fuvarozási és logisztikai hatékonyságot az egyre erősödő versenyben és előmozdítsák a hatékony határállomási munkavégzést. A korábbi gyakorlat szerint mindkét országban zajlott határellenőrzés, így a vonatoknak kétszeres időt kellett a határon tölteniük. Ezt lecsökkentendő, közös üzemváltó állomásokat hoztak létre Érmihályfalva és Biharpüspöki állomásokon, ahol a magyar vasutasok román kollégáikkal együtt végzik a munkát. A harmadik határátlépési ponton, Kürtösön - ahol a két ország között korábban is együttesen zajlott az üzemváltás -, új technológiai rendet vezettek be a küldemények átadásának-átvételének gyorsítására. (havaria/stop.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS