2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

322 435 támogató aláírást adott le az RMDSZ

2007. március 14. 11:11, utolsó frissítés: 11:12

„Időben elkészültünk valamennyi, az európai parlamenti választásokra való bejelentkezésünkhöz szükséges okmánnyal” – mondta az Országos Választási Iroda bizottságának Markó Béla szövetségi elnök, az RMDSZ Európai Parlamenti képviselőjelöltjeit támogató 322 435 választói aláírás tegnapi benyújtásakor. A választási iroda csupán a támogatói listákat vette át az RMDSZ-től, a negyvenöt nevet tartalmazó EP-képviselőjelölt-listákat és a kiegészítő okmányokat egy későbbi időpontban nyújthatja be valamennyi politikai alakulat.

„A választásokat elhalasztották ugyan, de az aláírások továbbra is érvényesek. Nem szeretjük a halasztást, a bizonytalanságot, de ősszel is igyekszünk eredményes kampányt folytatni” – mondta a sajtónak Markó.
„Folytatjuk a választóinkkal való tájékoztató párbeszédet. Részletesen bemutatjuk az Európai Parlamentet, hatásköreit és intézményeit, és konzultálunk az RMDSZ szerepvállalásáról is. Az őszi kampánystratégiánk más lesz majd, mint az, amelyet a tavaszi választásokra terveztünk. Alkalmazkodnunk kell az új helyzethez. Nem jósolhatjuk meg, hogy milyen újabb belpolitikai változásokkal fogunk akkor szembesülni, a választóinkkal való folyamatos kapcsolattartást viszont mindenképpen fontosnak tartjuk” – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ kampányfőnöke.

A támogatói listák benyújtásán a RMDSZ-t Borbély László miniszter, Cseke Attila és Markó Attila államtitkár képviselte. Az EP-képviselőjelöltek közül jelen volt Nagy Zsolt miniszter és Korodi Attila államtitkár.


Az aláírások benyújtását követő sajtótájékoztatón Markó Béla kifejtette, az RMDSZ nem értett egyet az európai parlamenti választások elhalasztásával, értékelése szerint más módon kellett volna rendezni a pártok közötti ellentéteket. Az RMDSZ álláspontja szerint szeptember vége azonban megfelelő időpontnak kínálkozna a választások újbóli kiírására – mondta Markó Béla.

Az RMDSZ elnöke úgy látja, a politikai pártok jelenleg nem képesek meghatározni és összehangolni a prioritásaikat, a referendumokat pedig a választások utánra lehetett volna halasztani. A legnagyobb problémának azonban mégsem ezt, hanem az elhúzódó politikai válságot tartja. A kisebbségi kormánynak nincs támogatása a parlamentben, ez pedig Markó szerint veszélyes helyzetet teremt: ez az abszurd szituáció ugyanis azt eredményezi, hogy az ellenzék, populista meggondolásokból akár létfontosságú törvényjavaslatokat is módosíthat, amelyeket aztán a kormánynak kell gyakorlatba ültetnie, természetesen viselve az ezzel járó felelősséget. Az elnök szerint a helyzet megoldására csupán két lehetőség van: a kormány vagy támogatást szerez a parlamentben, vagy ténylegesen ki kell írni az előrehozott választásokat. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS