2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Élesen bírálja Sólyom erdélyi látogatását a PC alelnöke

2007. március 14. 16:56, utolsó frissítés: 16:56

Élesen bírálja Sólyom László köztársasági elnök erdélyi magánlátogatását Mircea Chelaru, a Konzervatív Párt (PC) alelnöke. A Rompres és a Mediafax hírügynökség egyaránt beszámol a PC alelnökének nyílt leveléről. Ebben az egykori Román Nemzeti Egységpárt volt elnöke úgy véli, hogy Sólyom "kihasználja a bukaresti kormány ideiglenes gyengeségeit".

Leszögezi: elismeri az EU-állampolgárok szabad mozgáshoz való jogát, illetve a magyar államfőnek azt a szabadságát, hogy szabadidejét és magánlátogatásait ő maga határozza meg. Azt viszont nem fogadhatja el - olvasható a levélben -, hogy ezeket a jogokat "tiszteletlenül és a diplomáciai jóérzés íratlan szabályait a jó ízlés hiányára valló módon használja ki".

Chelaru szerint Sólyom Lászlót "keresztény testvérként" és "európai állampolgárként" szívesen látják Romániában, ugyanakkor azt tanácsolja neki, hogy "ne legitimizálja egy becsületes és értékes közösség tudati elkülönülését", illetve azokat, akik "szembeszállnak a román szellemiséggel".

Szerinte Sólyom figyelmen kívül hagyja egy európai baráti állam szuverén hatóságát. Az alelnök aláhúzta, hogy a romániai magyar közösség "nem mozdítható ki a romániai életből, bármennyi magyar kitüntetést is ad felbujtóknak". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS