2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkéssel is találkozott ma Sólyom

2007. március 15. 12:52, utolsó frissítés: 12:52

A magyar nemzet egységéről, az anyaország és a határon túli magyarság kapcsolatának fontosságáról beszélt Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön Nagyváradon a Tőkés László református püspökkel lezajlott találkozóján, és az erdélyi magánlátogatását lezáró nap programjának keretében eszmecserét folytatott Tempfli József katolikus megyéspüspökkel.

A köztársasági elnök a nemzeti ünnepen Nagyváradon e két történelmi egyház helyi vezetőivel találkozott. Részt vett a Partiumi Keresztény Egyetem március 15-i ünnepi műsorán, amelyet az újvárosi református templomban tartottak. A zsúfolásig telt templomban - ahol az Erdélyi Magyar Ifjak kisebb csoportja is megjelent, és tagjai a koronás címeres nemzeti lobogó mellett néhány árpádsávos zászlót is tartottak kezükben - imádsággal és kóruszenével egybekötött ünnepség keretében mind Tőkés László, mind Sólyom László köszöntőt mondott.

Tőkés visszatekintett a magyar nemzet elmúlt évszázadainak történetére, hangoztatva, hogy ezt a nemzetet többször is kárhoztatta a "kollektív feledékenység". Ez a "közösségi amnézia" - mondta - nemrég az anyaországon is elhatalmasodott, és a 2005. december 5-i népszavazásba torkollott. Ebből a szempontból értékelte nagyra Sólyom László mostani látogatását, mondván: a köztársasági elnök szakított ezzel a feledékenységgel, segített ismét tudatosítani, hogy az erdélyi magyarság a magyar nemzet elidegeníthetetlen része.

A püspök felhívta a figyelmet az egységes, egyetemes nemzettudat fontosságára, valamint arra, hogy ma már le kell bontani a nemzetrészeket eddig elválasztó falakat, a jövő felé kell tekinteni. "Bontsuk le a hazugság és a félelem falát!" - mondta Tőkés László.

Sólyom László köszöntőjében - ahogy előző nap a kolozsvári Operában elhangzott ünnepi beszédében - leszögezte, hogy ez a látogatás a magyar nemzet egységét kívánta kifejezni, azt, hogy Magyarország nem fordított hátat a határon túli magyarságnak. Felidézte négynapos útjának főbb állomásait, külön kiemelve azt, hogy magyar nyelvű iskolákat is végiglátogatott, a Partiumi Egyetemre is eljött.

Mint mondta, a magyarság megmaradásának záloga a tanulás, az értelmiség képzése. Olyan nemzetstratégiára van szükség - tette hozzá -, amely nem csak gazdasági értelemben integrálja a nemzetet, hanem szellemileg is. Fontosnak nevezte, hogy a különböző országokban élő magyar kisebbségek ne zárkózzanak be, legyenek szellemileg is versenyképesek a világban. A nemzeti ünnepnek a nemzet egységét kell szolgálnia - szögezte le.

Az államfő Tempfli József nagyváradi katolikus megyéspüspököt is felkereste. A Szent László székesegyház kapujában az egyházi személyiség a körben állók füle hallatára meghatottan mondta: Sólyom László ezzel az erdélyi látogatásával helyre hozta a december 5-i népszavazás kedvezően hatását. A köztársasági elnök megtekintette a székesegyházat és a visszaszolgáltatott püspöki palotát.

Sólyom László ezután gépkocsival sietett haza Budapestre, hogy délután kitüntetéseket adjon át a parlamentben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS