2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tavaly 45 százalékkal nőtt a vállalati csődök száma

2007. március 16. 12:02, utolsó frissítés: 12:02

Tavaly 10 431 román vállalat került csődeljárás alá, 45 százalékkal több, mint 2005-ben, közölték a Coface nemzetközi hitelbiztosító intézetben. A gazdaság növekedése tavaly 7,7 százalékra gyorsult a 2005-ös 4,1 százalékról, a reálbér növekedésének ősszel már évi 12 százalékra emelkedett üteme - ez januárban 6,8 százalékra lassult - az európai átlaghoz képest kimagasló ütemű, 13 százalékot megközelítő lakossági fogyasztásbővülést táplált tavaly, a beruházások az év vége felé 15 százalékot meghaladó mértékben gyarapodtak éves összehasonlításban, a csődök szaporodása tehát inkább fellendülési remények ösztönözte, megalapozatlan túlvállalásokat és éleződő versenyt jelez, semmint általánosabb gazdasági problémákat.

Jellemzően a legtöbb csőd - az összesnek a 37 százaléka - a belkereskedelemben volt, mert a kisebb vállalkozók nem bírják a versenyt a bevásárlóközpontokkal, melyek száma tavaly 40 százalékkal 263-ra szaporodott Romániában.

A csődök számában második és harmadik helyezett a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, de 5,6 százalékos aránnyal az építőipar is az ötödik helyre ugrott a tizedikről a csődkockázati rangsorban. Jóllehet a román építőipar erősen fellendülőben van, ott is éppen a kis- és közepes vállalkozások szembesülnek növekvő fizetési nehézségekkel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS