2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Őrizetben marad Sever Mureşan, a Dacia Felix Bank csődbe juttatója

2007. március 17. 16:19, utolsó frissítés: 16:28

29 napos előzetes letartóztatásban marad Sever Mureşan, aki Romániában annak kapcsán vált híressé, hogy csődbe juttatta a Dacia Felix Bankot.

Az ellene indított vizsgálat nyomán vád alá helyezték, 1999-ben pedig a magyar hatóságok ki is adták a román nyomozóknak. Svájcban 2000 novemberében három és fél év börtönbümtetésre ítélték azzal vádolva, hogy 25 millió dolláros csalást követett el az említett pénzintézet kárára.

A mostani őrizetbevétel oka az, hogy nevére a franciaországi lille-i hatóságok európai letartóztatási parancsot bocsátottak ki. A francia nyomozóhatóságok azzal gyanúsítják Mureşant, hogy gazdasági bűncselekményeket és emberölési kísérletet követett el. Tegnap a bukaresti ítélőtábla döntése alapján 29 napos előzetes letartóztatási parancsot bocsátottak ki a nevére. A román hatóságok azzal a céllal vették csütörtökön őrizetbe, hogy a kétes hírnevű üzletembert kiadják majd a francia hatóságoknak.

Mureşan a körözés ellenére nem szüntette meg romániai üzleteit. 2005-ben például egyik cége megnyerte a Hunyad Megyei Tanács egyik közbeszerzési pályázatát. A 130 millió lej értékű munkálat egy út és egy repülőtér megépítésére vonatkozott. (mediafax, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS