2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondott a Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetője

2007. március 19. 14:05, utolsó frissítés: 18:22

Indoklás nélkül lemondott Claudiu Săftoiu, Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) vezetője. A döntést a szolgálat hivatalos közleményben hozta nyilvánosságra, de a dokumentum nem tér ki arra, Săftoiu miért távozik. A SIE vezetője a parlamentnek nyújtotta be lemondását. Băsescu elnököt – aki egyben a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) elnöke – informálták a döntésről.

Lemondásában valószínűleg az is közrejátszott, hogy hétfőn közölte az Adevărul napilap azt a jegyzőkönyvet, amely a Băsescu felfüggesztésének lehetőségét mérlegelő parlamenti különleges vizsgálóbizottság egyik ülésén készült.

Săftoiut meghallgatásra a múlt héten a testület elé kérették. A lapban közölt jegyzőkönyv szerint a hírszerzési igazgató kijelentette: a főügyész engedélyével hallgattak le telefonbeszélgetéseket, és az általa vezetett hírszerző szolgálat rendelkezik a megfigyelést lehetővé tevő berendezéssel.

A volt főhírszerző e nyilatkozatát kiszivárogtatva már több újság is arra hívta fel a figyelmet, hogy csak bírói engedéllyel lehet lehallgatni telefonbeszélgetéseket. A sajtó szerint a SIE abban is törvényt sértett, hogy belföldi telefonkészülékeket is figyelt.

A hétfői SIE-közlemény szerint a hírszerzés vezetősége csütörtökön a titkosszolgálatokat ellenőrző parlamenti bizottságnak találkozót javasolt, hogy vitassák meg a telefonok lehallgatásának módozatát. Săftoiu különben a lehallgatás-témára visszatérve azt közölte, a bizottság előtt nyilatkozva tévedett.

Csütörtökön, Săftoiu meghallgatása után Dan Voiculescu, a parlamenti vizsgálóbizottság elnöke levélben jelezte a képviselőház és a szenátus vezetőségének, hogy a SIE esetleg törvénytelenül hallgat le telefonokat. E megkeresés nyomán a két ház vezetősége hétfőn úgy döntött, hogy egy újabb parlamenti vizsgálóbizottságot hoz létre. Ennek feladata az lesz, hogy megvizsgálja: a SIE nem törvénytelenül helyezett-e megfigyelés alá távközlési eszközöket.

Săftoiu korábban az államfő nemzetbiztonsági tanácsadója volt, és az elnöki kinevezés eredményeként tavaly szeptembertől vezette a SIE-t. Az elnöki tanácsost az ellenzéki PSD szenátorával, George Cristian Maiorral egyidőben nevezte ki Băsescu a külföldi hírszerzés élére. Elemzők ebben azon szándék megerősítését látták, hogy az államfő szoros ellenőrzés alá akarja venni a titkosszolgálatokat. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS