2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Büntetné a földrengésveszély-lista szabotálása miatt a bukaresti kerületeket Borbély

2007. március 19. 17:54, utolsó frissítés: 17:54

A bukaresti kerületekre kiróható büntetések szigorításán gondolkodik a középítkezési minisztérium. A kerületek a rendelkezésre álló kilenc hónap alatt sem küldték el az 1978 előtt épített, három emeletnél magasabb, földrengésveszélyes lakóházak listáját – jelentette be Borbély László tárcanélküli miniszter, a Bukarest körzeti és központi polgármesteri hivatalainak képviselőivel folytatott hétfői megbeszélésén.

"Gondolkodunk azon, hogy kormányhatározattal szigorítsuk tovább a szankciókat, mert nem engedhetjük meg magunknak, hogy miután az állam hajlandó pénzt áldozni a veszélyeztetett tömbházak szerkezetének megerősítésére, kilenc hónap alatt az önkormányzatok nem voltak képesek elkészíteni egy listát ezekkel az épületekkel" – magyarázta Borbély.

Románia az egyedüli kelet-európai államként közpénzből finanszírozza a földrengésveszélyes lakóházak műszaki felmérését, valamint a felújítási terv elkészítését. Az átlagbérnél kisebb fizetéssel rendelkező tulajdonosoknak nem kell fizetniük lakóházuk statikai megerősítéséért, akinek azonban a jövedelme meghaladja az átlagbért, annak kamatmentesen, 25 évig kell visszafizetnie a beruházás költségeit.

Ennek ellenére, eddig országszerte csupán tizenkét lakóházat sikerült megerősíteni. A középítkezési minisztérium ezért az igazságügyi tárcával közösen olyan törvénytervezeten dolgozik, mely érvénytelenítené azt az eddigi korlátozást, amely a lakók beleegyezéséhez köti a konszolidálás elkezdését. Bukarestben több mint 123, súlyosan földrengésveszélyes lakóház van. Ezek négy emeletnél magasabb, 1940 előtt épített ingatlanok. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS