2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu mégsem tárgyal Băsescuval

2007. március 20. 13:40, utolsó frissítés: 14:03

Korábbi bejelentésével ellentétben mégsem Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök és pártelnök vezeti a PNL küldöttségét, amely Traian Băsescu államfővel találkozik ma.

Az államfő és a parlamenti pártok közti egyeztetéssorozat ma 11 órakor kezdődött. A találkozókat Băsescu kezdeményezte a politikai helyzet stabilizálása, az intézményi reform felgyorsítása és az egyéni választükerületes szavazással kapcsolatos fejlemények megbeszélése végett.

Elsőként a PSD küldöttségét fogadta az államfő. A szociáldemokrata küldöttséget vezető Mircea Geoană pártelnök kijelentette: ne csináljunk úgy, mintha nem látnánk, hogy politikai krízishelyzet van az országban. Az utóbbi napok nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy a PSD az államelnököt tartja felelősnek a helyzetért, ezért nem is várják el ettől a találkozótól, hogy megoldást jelentene a krízisre. Küldöttségükben Mircea Geoană, Titus Corlăţean, Cristian Diaconescu, Ilie Sârbu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica és Liviu Dragnea vett részt.

A szociáldemokraták után Băsescu a liberálisok képviselőivel találkozott, akik közül hiányzott a pártelnök. Így a küldöttségben Puiu Hasotti, Crin Antonescu és Teodor Meleşcanu alelnökök vettek részt. Antonescu tegnap kifejtette: pártjuk csak az elnöki intézmény iránti tiszteletből vesz részt az egyeztetésen, de számukra egyértelmű, hogy ez nem jelent megoldást a válságra. „Az államfő sajnos elvesztette közvetítői, moderátori szerepét… furcsa, hogy az próbál megoldást találni, aki a válságot okozta” – nyilatkozta a PNL alelnöke.

A találkozó elején Băsescu a politikai válság megoldását említette, de Crin Antonescu közbeszólt: nem beszélhetünk politikai válságról, amíg legitim és működőképes kormányunk van, majd hozzátette: ha a konfliktus kiéleződne, arra a parlament keretében lehetne megoldást találni.

A tárgyalások előtt a PD azon az állásponton volt, hogy a válságból csakis előrehozott választásokkal lehet kilábalni; a PC csak azért megy el a Cotroceni palotába, hopgy meghallgassa az államfőt, de nem számít megoldásra; az RMDSZ mindenképpen megoldást akar, akkor is, ha ez előrehozott választásokat feltételez; a szövetség egy többségi támogatást élvező kormányban látja a másik megoldást; a PRM nem vesz részt az államfő által kezdeményezett egyeztetésen, ahogy két héttel korábban sem jelentek meg – foglalja össze a Hotnews.ro a pártok álláspontját. (hotnews.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS