2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

BA-CA: felértékelődött Románia a külföldi befektetők szemében

2007. március 21. 14:15, utolsó frissítés: 14:15

Románia az Európai Unióhoz való csatlakozással felértékelődött a külföldi befektetők szemében: elsősorban a még privatizáció előtt álló gáz-és kőolajszektor, a villamosenergia-ipar, a bankszektor, valamint a gyógyszeripar tarthat számot az érdeklődésükre. Románia 2009-ig évi 5 milliárd euró befektetéssel számolhat a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) számításai szerint. A fő vonzerőt a vállalkozásbarát környezet és a szakképzett munkaerő jelenti.

Már az uniós csatlakozás előtti évben 75 százalékkal 9,1 milliárd euróra nőttek a közvetlen külföldi tőkebefektetések. Emellett a hitellehetőségek bővülése nyomán megélénkült belföldi fogyasztás járult hozzá a gazdasági növekedés gyorsulásához. A közeljövőben a kiskereskedelem, az ingatlan-és pénzügyi szolgáltatás, illetve az infrastrukturális szektor adhat lendületet a fejlődésnek - vélik a BA-CA Kelet-Európa szakértői.

Az osztrák elemzők szerint a román gazdaságot jelenleg az átmenet jellemzi a munkaigényes, hagyományos ágazatokból - textil-, ruházati- és bőripar - a közepes, illetve csúcstechnológiai iparágak felé. A külföldi befektetők olyan ágazatokat fognak előnyben részesíteni, mint a távközlés, a szállítási berendezések gyártása, vagy az autóalkatrészek előállítása.

A következő években elsősorban az építőipar és a közlekedési ágazat lesz az átalakulási folyamat nyertese a BA-CA szerint. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS