2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu megsértette az alkotmányt – döntött a Voiculescu-bizottság

2007. március 21. 16:14, utolsó frissítés: 16:17

Traian Băsescu megsértette az alkotmányt és bűncselekményeket követett el – fogalmazott Dan Voiculescu, az államfő felfüggesztésének kivizsgálásával megbízott parlamenti bizottság elnöke, miután a testület elfogadta a jelentést 8 támogató szavazattal és 4 tartózkodással. A tartózkodók a PNL és az RMDSZ képviselői voltak.

Voiculescu kifejtette: a meghallgatások során azonosított büntetőjogi esetek leírásai a bizottsági jelentés függelékében kapnak helyet, és ezt eljuttatják a főügyészségnek.

A bizottság alelnöke, a szociáldemokrata Florin Iordache nyialtkozata szerint a testület 19 olyan esetet azonosított, amelyben az államfő súlyosan megsértette az alkotmányt. Ezek közül konkrétan említette, hogy az államfő beleavatkozott a parlament tevékenységébe, jogtalanul gyakorolta a törvényalkotás jogát, résztvett a kormányüléseken, megtagadta a miniszterelnök által javasolt miniszterek kinevezését.

A liberálisokat képviselő Crin Antonescu kifejtette: a PNL tagjai azért tartózkodtak a szavazáson, mert bizonyos pontokban nem értettek egyet a jelentés tartalmával, de rámutatott: a bizottság objektíven végezte munkáját, és az Alkotmánybíróság is úgy ítélte meg, hogy törvényes a bizottság tevékenysége. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS