2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégis elég lesz a szavazatok fele az államfő leváltásához

2007. március 21. 16:51, utolsó frissítés: 16:51

A képviselőház szerdán elfogadta a referendumtörvény módosítását, így az államfő leváltásához nem szükséges a szavazásra jogosultak fele plusz egy szavazat, hanem csak a szavazók fele plusz egy szavazat is elég ehhez.

A módosítást 198 képviselő támogatta, 46-an szavaztak ellene, és ketten tartózkodtak. A PSD, a PNL, a PRM, az RMDSZ és a PC honatyáinak többsége és két demokrata, Dumitru Puzdrea és Radu Dragus is támogatta a módosítást. Az RMDSZ-es Erdei-Doloczki István nemmel szavazott, Toró T. Tibor pedig tartózkodott. Két jelenlévő PSD-s képviselő nem vett részt a szavazáson. A politikusok szavazatai megtekinthetőek itt.

A módosításról most döntöttek harmadszor a parlamentben, miután az Alkotmánybíróság néhány hete alkotmányellenesnek találta a korábbi módosítás néhány részletét. Ezért a módosításból kikerült az Alkotmánybíróság által sérelmezett rész, amely szerint általános választások előtt és után hat hónappal nem lehet referendumot szervezni.

A jogi bizottság azonban bevezetett egy újabb módosítást a tervezetbe, amelynek értelmében az államfő felfüggesztési procedúrájának megkezdése után az államfőnek nem áll jogában semmilyen referendumot hirdetni.

A PD a szavazás után azonnal bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a referendumtörvény módosításaival kapcsolatban, amelyeket alkotmányellenesnek tart. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS