2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Exporttámogatási program: finanszírozzák a márkanevek megalkotását

2007. március 22. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

A kormány tegnapi ülésén fogadták el az a határozatot, amely új eszközök bevezetését szabja meg a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium által kezelt Exporttámogatási program számára. Ez a határozat kiegészíti az érvényben levő 2100/2004-es Kormányhatározatot, amely a hazai export támogatási rendszerét szabályozza.

A bevezetett új elemek:
1. Egy internetes külkereskedelmi portál létrehozása, amely szabad hozzáférést biztosít az információhoz minden érdeklődő számára.

2. A Minisztérium külképviseletein dolgozó gazdasági tanácsosok által szervezett, a hazai export népszerűsítését szolgáló események megrendezése

3. Az állami támogatásokra vonatkozó közösségi szabályozásoknak megfelelően
bevezetésre kerül a „de minimis” szabály, amelynek értelmében a támogatás odaítélésekor az érintett pénzügyi évben, valamint az előző két pénzügyi év alatt odaítélt „de minimis” támogatás teljes összege nem haladhatja meg a 200.000 eurót.

„Az exporttámogatási program keretén belül részlegesen finanszírozható lesz a márkanevek megalkotása és népszerűsítése, beleértve az ágazati brandek kialakítását is. Ugyanakkor módosítottuk azokat a kitételeket is, amelyek alapján kiválasztjuk a nemzetközi vásárokat és kiállításokat amelyeken a hazai cégek részvételét támogatjuk valamint kiegészítettük a támogatott cégek kiválasztásánál figyelembe vett kritériumrendszert is” – nyilatkozta Winkler Gyula kereskedelmi megbízott miniszter az ülést követően.

2007-ben a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium exporttámogatási programjára 25,1 millió lejt utaltak ki az államkasszából, a 2006-ban kiutalt 23,4 millióhoz képest. A tegnap elfogadott határozatban foglalt új támogatási eszközök bevezetéséhez azonban szükség lesz ennek az összegnek a megnövelésére, hiszen a cél az export nagy mértékű, közel 25%-os növelése ebben az évben – tette hozzá a miniszter. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS