2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kettős állampolgárság: újabb népszavazást kezdeményez a Magyarok Világszövetsége

2007. március 22. 13:12, utolsó frissítés: 13:12

Ismét népszavazást kezdeményez a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) a külhoni magyarok magyar állampolgárságának visszaállítására. A szervezet a 2004-ben már népszavazásra bocsátott kérdést változatlan formában juttatta el az Országos Választási Bizottsághoz (OVB). Ezt Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Patrubány Miklós azt mondta: a népszavazás szerintük várhatóan ügydöntő lesz. Az OVB-nek 2007. április 6-ig kell döntenie a már benyújtott kérdésről.

"Eljött az idő, hogy a magyar politika elégtételt adjon a külhoni magyaroknak" - fogalmazott az elnök. Mint mondta, az MVSZ szerint Magyarország áldatlan közállapotait csak a teljes magyar nemzet képes megszűntetni.

Patrubány Miklós emlékeztetett: a három évvel ezelőtt kezdeményezett népszavazás máig tartóan megteremtette a külhoni magyar politikai erők, és a történelmi magyar egyházak teljes egységét ebben a kérdésben. Hozzátette: ezért az ő támogatásukat is kérik és felhívással fordultak hozzájuk.

Az elnök hangsúlyozta, az MVSZ minden politikai erővel és civil szervezettel hajlandó együttműködni, aki támogatja kezdeményezésüket. Az MTI azon kérdésére, hogy mire alapozzák azt, hogy a népszavazás ügydöntő lesz és a választópolgárok nagyobb számban mennek el voksolni, mint három éve, azt mondta: arra alapozzák, amit időközben megtapasztaltak.

Mint mondta, a három éve tartott népszavazás "tragikus kicsengése" minden magyar állampolgár személyes ügyévé vált, így nem pártszimpátia alapján, hanem a saját lelkiismeretükre hallgatva kell, hogy szavazzanak az emberek. A lelkiismeretük pedig azt mondja, hogy "nem tagadhatod meg a testvéredet". Szintén indokként fogalmazta meg, hogy "az a hazug gépezet", amely eltántorított ötmillió magyart, hogy elmenjen szavazni, az Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Lendvai Ildikóval, az MSZP frakcióvezetőjével az élen lelepleződött.

A 2004. december 5-i népszavazás hivatalos végeredménye szerint eredménytelen volt mindkét - a kettős állampolgárság visszaállítása és a kórház-privatizációt érintő - népszavazás. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS