2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Autóregisztrációs adó: az EB közölte, elindítja a törvényes eljárást Románia ellen

2007. március 22. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

Az Európai Bizottság (EB) szerdán bejelentette, elindítja a törvényes eljárást Románia ellen az autóregisztrációs adó kapcsán, mivel úgy véli, az intézkedés nem felel meg az európai szabályoknak. Az európai hatóság hivatalos figyelmeztető levelet küld Romániának, amelyben felkéri a bukaresti hatóságokat, módosítsa a gépkocsik után fizetendő illetékrendszert, azzal érvelve, hogy a másodkézből származó, az európai unió tagországaiból importált személygépkocsikra vonatkozó jelenlegi intézkedések diszkriminálóak.

A romániai hatóságokkal folytatott ismételt megbeszélések ellenére az EB kitart álláspontja mellett, kijelentve, hogy a román kormány által követelt beíratási illeték ellentmond az Európai Közösség Szerződésében előírtaknak. Ha az EB két hónapon belül nem kap kielégítő választ a levélre, megteheti a törvényes eljárás második lépését, majd az Európai Törvényszék elé viheti az ügyet, amely megfellebbezhetetlen ítéletet hoz az ügyben.

Az európai hatóságok több ízben elmondták, hogy egy EU-tagorzságnak abban az esetben van joga beíratási díjat kérni az importból származó használt gépkocsikra, ha ezek megfelelnek az Európai Közösségi Szerződés 90. cikkelyében leírtaknak. A dokumentum előírja, hogy egy európai ország nem követelhet annál magasabb adót a más EU-tagországokból származó termékekre, mint amilyent a hazai hasonló termékek esetén követel.

A román törvények szerint a használt személygépkocsikra kivetendő adó nem egyezik meg a hazai piacon már regisztrált gépkocsik után fizetendő adó értékével. Az adó értéke pedig a gépkocsi régiségével egyenes arányban nő. Az EB szerint ez az intézkedés ellentmond a szerződés 90. cikkelyének.

Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök hétfőn ismételten kijelentette, hogy a kormány nem mond le a regisztrációs adóról, mivel nem szeretné, ha Románia a használt gépkocsik roncstelepévé is válna, miután már ismertté vált a másodkézből származó ruha és gumiabroncs importtal.

Megemlítette, a kormány megpróbál olyan megoldást találni a regisztrácós illeték kapcsán, amely megfelelne Románia érdekeinek és az EU feltételeinek is. Az illetékek módosításáig a jelenlegi összegeket kell fizetniük a gépkocsi tulajdonosoknak. (mediafax/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS