2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tiltakozás Antonescu fölmentése ellen

2007. március 23. 11:18, utolsó frissítés: 11:18

Két zsidó szervezet tiltakozást jelentett be csütörtökön egy nemrég született bírói ítélet ellen, amely felmentette Ion Antonescu diktátort a háború indításának vádja alól. Mint ismeretes, a Román Királyság Antonescu tábornok irányítása alatt 1941-ben a németek oldalán megtámadta a Szovjetuniót, amely az előző évben elfoglalta az ország területének egy részét. A bukaresti fellebbviteli bíróság arra a következtetésre jutott, hogy Románia támadása jogos önvédelem volt. Az ítélet ugyanakkor nem menti fel a tábornokot a háborús és az emberiesség elleni bűnök vádja alól.

Abban az időben Antonescu Hitler hűséges szövetségese volt, s olyan háborút folytatott, amely milliók életének elvesztésével járt - hívta fel a figyelmet a két szervezet, amely attól tart, hogy az ítélet visszaveti Romániában azt a törekvést, hogy fényt derítsenek az ország szerepére a holokausztban.

Az ítélet "szélsőséges megnyilvánulásokhoz vezethet, amelyek negatív hatással lehetnek a nemzeti és nemzetközi politikai légkörre'" - figyelmeztetnek a zsidó szervezetek. A kommunista időszak alatt a kérdést azzal intézték el, hogy a holokauszt kizárólag a német nácik bűne volt, s figyelmen kívül hagyták az akkori román vezetők felelősségét – hívják fel a figyelmet.

Az Antonescu-kormányt a Nobel-békedíjas Elie Wiesel által vezetett vizsgálóbizottság kutatásai szerint 280-380 ezer zsidó és 11 ezer cigány legyilkolásáért terheli felelősség. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS