2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a pálinkagyártók. A luxusadó mértékét kifogásolják

2007. március 23. 11:43, utolsó frissítés: 11:43

A Szilágy Megyei Pálinkagyártók Egyesülete aláírásgyűjtésbe kezdett a vonatkozó törvénykezés megváltoztatásáért, amely szerint a pálinka, cujka és gabonapálinka után luxusadót kötelesek fizetni a gyártók. Az egyesület azzal érvel, hogy az említett termékek hagyományosak, és mint ilyennek – az EU tagállamokban alkalmazott gyakorlat szerint – adómentesnek kellene lenniük – számol be mai lapszámában a Szabadság.

„A nagy szeszes ital gyártók érdeke az, hogy áruinkat saját termékeikké nyilváníthassák. A kormány rendeletének értelmében ezeket a hagyományos termékeket kivonták a gyümölcsből készült áruk kategóriájából, és a szeszes italok közé iktatták be. Az új adótörvénykönyv szerint a pálinka, a cujka, a gabonapálinka luxusadó-köteles, ami nincs összhangban az Európai Unióban érvényes szabályozással" – szögezte le az egyesület elnöke, Grigore Ardelean. Az aláírásgyűjtés javában zajlik Szilágy megyében, és az ország más észak-nyugati megyéiben is.

Az alkotmány szerint egy törvény módosításához legalább 100 ezer aláírás szükséges, amelyeket az ország megyéinek legalább a negyedéből kell összegyűjteni, így 11 megye pálinkagyártóinak kell megyénként legalább 9 ezer aláírást összegyűjteniük. Az egyesület elnöke szerint azonban az országban legalább 150 ezer aláírás fog összegyűlni.

Az új adótörvénykönyv előírása értelmében azok, akik saját fogyasztásra készítenek pálinkát, egy liter termék után 6 lejt kell hogy adózzanak, jelenleg egy liter pálinka ára 13–15 lej.

A pálinkafőzés körüli vita egyébként régóta gyűrűzik. Módosító javaslatként korábban már elhangzott, hogy mentesüljön a fogyasztási vagy luxusadó alól az, aki 400 liternél kevesebb pálinkát állít elő, és ezt az adót 50%-kal csökkentsék azok esetében, akik 400 liternél több, de ezer liternél kevesebb pálinkát állítanak elő. Ezen a mennyiségen, tehát az ezer literen felül a termelők törlesszék a teljes adóösszeget.

Amennyiben a pénzügyminiszter kitart álláspontja mellett, az kedvezőtlenül érintené a gyümölcstermesztőket. Sokan nem fogják összegyűjteni a hullott almát, szilvát, mert nem lesz érdemes pálinkafőzéssel foglalkozniuk, ha már a saját használatra szánt terméket is megadózzák – hangoztatják a gazdák. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS