2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sztrájkra készülnek a csíki polgármesteri hivatal alkalmazottai

2007. március 23. 17:12, utolsó frissítés: 17:12

Készek sztrájkba lépni a csíkszeredai polgármesteri hivatal alkalmazottai, akiknek évek óta elhúzódó munkaügyi vitájuk van Ráduly Róbert Kálmán polgármesterrel. A hivatal szakszervezeti vezetője, Antal Ildikó arról számolt be, három éve hiába próbálják meggyőzni a polgármestert arról, írja alá a munkaidőt, a munkafeltételeket és a bérezést szabályozó kollektív munkaszerződést.

A szakszervezet eddig háromszor nyújtotta be a szerződés-tervezetet, de egyikre sem kapott választ a polgármestertől. A hivatal 250 alkalmazottjából 220 tagja a szakszervezetnek.

Antal elmondása szerint a városi költségvetés elfogadásával egyidőben nyújtották át a szerződés utolsó verzióját Rádulynak, aki később azt közölte, a prefektusi hivatalhoz továbbította, hogy ott végezzék el a törvényi normakontrollt. A prefektusi hivatal ellenjegyezte a tervezetet, de ennek ellenére a polgármester nem ült le tárgyalni a szakszervezettel.

Antal Ildikó elmondta: nem fizetésemelést kérnek, hanem azt, hogy kapják kézhez mindazon járulékokat és kedvezményeket – például a hivatalos ünnepekre járó prémiumokat – melyek törvény szerint minden közalkalmazottnak kijárnak. A szakszervezeti vezető arról is beszámolt, hogy az érdekvédelmi szervezet vezetőit az utóbbi időben elbocsátással fenyegetik, illetve azt sugallják, távozzanak önként a hivatalból.

A polgármester a hírre úgy reagált, hogy a hivatal és a szakszervezet között már két ügyben folyik per. Amíg a nyári szabadság-prémium és az ügyeleti díj kapcsán jogerős bírósági döntés nem születik, akkor derül majd ki, van-e miről tárgyalni. (mfax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS