2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyetért Markó és Tőkés: nem kell újabb népszavazás a kettős állampolgárságról

2007. március 24. 13:32, utolsó frissítés: 13:32

A magyar parlamentben, nem pedig népszavazás útján kellene rendezni a kettős állampolgárság ügyét - mondta pénteken az MTI kérdésére válaszolva Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. A Magyarok Világszövetségének (MVSZ) újabb népszavazási kezdeményezésével kapcsolatos kérdésre a református püspök kifejtette: a sebeket hagyni kell begyógyulni, kár azokat újból feltépni. "Kár provokálni azokat, akik meghiúsították a népszavazást. Másfelől az ebben az ügyben rendkívül frusztrált és érzékeny magyar társadalmat is kár provokálni" - mondta Tőkés.

Kifejtette: teljes mértékben egyetért a kettős állampolgársággal, de a népszavazást nem tartja célravezetőnek, ehelyett a parlamenti utat tekinti az egyetlen járhatónak. Egy országgyűlési megoldás konszenzusos alapon kimunkálható, igaz, nagy türelem kell hozzá - mondta. Emlékeztetett a státustörvény egykori, 93 százalékos szavazattöbbséggel történt elfogadására, Sólyom László államfő - Tőkés szerint egyre markánsabban körvonalazódó - nemzetpolitikai törekvéseire, akárcsak Szili Katalinnak egy nemzetstratégiai törvény kidolgozása tárgyában tett javaslatára. "Lám, a baloldalon is létezik ilyen szándék, nem is beszélve a Fidesz-MPSZ-nek és szövetségeseinek a határok feletti nemzetegyesítésre vonatkozó politikájáról" - hangsúlyozta Tőkés.

Az RMDSZ továbbra is támogatja a kettős állampolgárság intézményét ̶ szögezte le Markó Béla, ám szerinte ebben kérdésben a magyarországi pártoknak kell egyetértésre jutniuk. "Az RMDSZ továbbra is támogatja a kettős állampolgárság igényét. Azt gondoljuk azonban, hogy ebben a kérdésben a magyarországi pártoknak kell egyetértésre jutniuk, és nem szabad egy népszavazásra hárítani a döntést" - mondta Markó, aki szerint ez utóbbi valószínűleg ugyanoda vezetne, mint ahová a 2004. december 5-én tartott népszavazás. Az a referendum konfliktusokat gerjesztett, olyan sebeket ejtett, amelyek máig sem gyógyultak be - állapította meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS