2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy órával kevesebbet alszunk ma éjjel

2007. március 24. 22:44, utolsó frissítés: 23:12

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka Románia áttér a nyári időszámításra, hajnali háromkor hajnali négyre állítják az órákat. Így a különbség a világidő és a helyi, román idő között 3 óra lesz. A nyári időszámítás az Európai Unióban alkalmazott gyakorlathoz kapcsolódik.

Románia 1979-ben írta alá az Időzóna Egyezményt. A nyári időszámítást gazdasági megfontolásokból vezették be: több természetes fény használatával jelentős energiamegtakarítást érnek el. 1998 óta Európai Unió tagállamai egységesen március utolsó vasárnapján és október utolsó vasárnapján térnek át téli időszámításról nyárira és fordítva - írja a France Press. 2001-ben állapította meg az Európa Tanács az áttérések 2011-ig való pontos dátumát, ebben az évben fogják létrehozni az ezutáni öt év ütemtervét.

S bár gazdaságilag megéri téliről nyári időszámításra áttérni, az emberi szervezetre meglehetősen káros következményei lehetnek az egy órás időkülönbségnek: nehezen szokunk hozzá a korábban keléshez. Feledékenyebbek, féradékonyabbak leszünk még vagy két hétig –mondta el a Libertatea-nak Florin Tudose professzor, a Bukaresti Egyetemi Sürgősségi Kórház pszichiátriai klinikájának főorvosa.

"Nem vagyunk robotok, ezért nehéz általánosítani, de sokunknak gondjai lehetnek. Két hét a kritikus időszak, különösen a korareggeli órákat vészeljük át nehezen, a szervezetünk azonban fokozatosan alkalmazkodik az új ritmushoz. Az ideális az lenne, ha az emberek megértenék ezt a jelenséget és este egy órával korábban feküdnének le" - mondta Tudose doktor. Tudose professzor azt is elmondta, hogy nagyon sok orvos ellenezte az óra előre és visszavivését, mert úgy vélték, nem lehet egy egész népességet ilyen stressznek kitenni, de a gazdasági előnyök olyannyira nagyok, hogy nem tudtak lemondani erről a változásról.

Az áttérés zavartalan lesz a közlekedésben is: a Román Vasúti Társaság járatai hajnali háromg a téli időszámításnak megfelelően, ezután viszont a nyári időszámítás szerint indulnak, a váltáskor még útban levő vonatok egy órát késnek. (hotnews, libertatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS