2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tárcanélküli miniszterek nélkül kap még egy esélyt a kormány?

2007. március 26. 10:08, utolsó frissítés: 10:27

A Liberális Párt (PNL) székházában tárgyal kilenc órától a PNL-PD pártszövetség vezetősége, a téma: a Tăriceanu-kabinet átalakítása. A két pártelnök, Emil Boc és Călin Popescu-Tăriceanu már péntek este telefonon megállapodott arról, megpróbálnak még egyszer életet lehelni a tetszhalott állapotban levő koalícióba.

A két kormánypártra az ellenzéki PSD gyakorol nyomást azzal, hogy március 18-án ultimátumot adott a kabinet átalakítására, mert ha nem, akkor lépéseket tesz előrehozott választások kiíratására.

A mai tanácskozáson az is eldől, hogy megszüntetik-e vagy sem az összes tárcanélküli miniszteri tisztséget. Ha a PNL-PD szövetség úgy dönt, hogy igen, akkor megszűnik Borbély László és Winkler Gyula tisztsége, akik tárcanélküli miniszteri ragban középítkezési ügyekért, illetve a külkereskedelemért feleltek. Rajtuk kívül elvesztené rangját Cristian David, aki az EU-s jogharmonizációval foglalkozik, Radu Stroe kormányfőtitkár, és Mihai Alexandru Voicu parlamenti kapcsolattartásért felelős tárcanélküli miniszter is.

Az Antena3 hírtévé névtelen liberális forrásokra hivatkozva arról tudósít, hogy a kormányfő egyes liberális politikusok nyomásának ellenállva mégsem követeli Blaga és Macovei távozását, hanem csak a tárcanélküli miniszterek távozásáról egyeztet a demokratákkal.

A ma délelőtti PNL-PD tanácskozás résztvevői: a demokratákat Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Sorin Frunzăverde és Cezar Preda képviseli, a liberálisokat Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, Norica Nicolai, Ludovic Orban és Mihai Voicu.

A Victoria-palotában vasárnap arról állapodtak meg a liberálisok, hogy a mai egyeztetésen azt kérik a demokratáktól: menjenek bele Vasile Blaga belügy- és Monica Macovei igazságügyminiszter leváltásába. A mai tanácskozáson téma lesz a tárcák újraosztása a két párt között, és az is, hogy a PD viszonyuljon távolságtartóbban Băsescu elnökhöz. (hotnews/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS