2020. június 4. csütörtökBulcsú
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bizalmi szavazást kér maga ellen Tăriceanu?

2007. március 26. 11:57, utolsó frissítés: 11:57

Liberális források szerint még hétfőn bejelenti a ma délelőtti kormányátalakítós egyeztetés eredményét Tăriceanu kormányfő. A miniszterelnök és a PD elnöke, Emil Boc péntek este tárgyalt telefonon. A megállapodás lényege, hogy a Liberális Párt nem törekszik a demokraták kiszorítására a kormányból, és nem szavazza meg az államfő felfüggesztését, cserébe a PD elutasítja a kormány ellen készülő bizalmatlansági indítványt.

A két pártelnök abban is kiegyezett, hogy helyén marad a PD két leghevesebben támadott minisztere, Vasile Blaga és Monica Macovei. A két párthoz közelálló hírügynökségi források szerint Tăriceanu és Boc egyetértett abban, hogy kapjon még egy esélyt a két párt szövetsége.

Miután a PNL és PD már döntött arról, hogy az alakulatok külön listákon indulnak az europarlamenti választásokon, pénteken este mégis közös listáról tárgyalt a két fél; sőt arról is szó esett, hogy a két párt "megnemtámadási szerződést" köt, amennyiben a koalíció képes lesz kiállni a bizalmi szavazás próbáját a parlamentben.

Teodor Atanasiu volt védelmi miniszter, PNL-alelnök szombaton Besztercén beszélt arról, hogy három napon belül a kormányfőnek bizalmi szavazást kell kérnie maga ellen. Amennyiben a parlament előtt Tăriceanu nem jár sikerrel, muszáj lemondania – magyarázta Atanasiu. A Liberális Párt ezen a héten tárgyalásokat folytat az összes parlamenti párttal a támogató szavazatok megszerzése érdekében.

Eközben a PSD alelnöke, Mihai Tănăsescu képviselő vasánap azt jelentette be, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványa benyújtásra kész, amennyiben Tăriceanu nem átalakított kormánnyal áll a parlament elé. (mfax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS