2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vlădescu: ha nem tetszik az autóregisztrációs adó, tessék aláírást gyűjteni!

2007. március 26. 12:58, utolsó frissítés: 12:58

Érvényben fog maradni az autók regisztrációs adója – jelentette ki Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter. Vagyis a pénzügyminisztérium erre vonatkozó javaslatot fog küldeni a kormánynak, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság (EB) diszkriminatívnak minősítette az adóformát és jogi eljárást tervez Romániával szemben.

Emellett a pénzügy- és a környezetvédelmi miniszter közt amiatt támadt nézeteltérés, hogy Vlădescu szerint az új adó tulajdonképpen egy plusz környezetvédelmi járulék, így népi kezdeményezéssel változtatni lehet rajta. Sulfina Barbu környezetvédelmi tárcavezető viszont azzal érvel, hogy a regisztrációs díj ugyanolyan adófajta, mint a többi.

Népi kezdeményezésre aláírásgyűjtéssel lehet egyes törvényeket megváltoztatni. Ennek alkotmányos feltétele az, hogy a kezdeményezők gyűjtsenek össze a megyék felében legalább öt-ötezer aláírást, beleérve Bukarestet is. Az alaptörvény kimondja: adózási kérdések, nemzetközi ügyekben, amnesztia vagy kegyelmi kérvény érdekében nem indítható aláírásgyűjtés.

Az EB a múlt héten jelezte, hogy figyelmeztető levelet intéz Romániához a regisztrációs adó miatt. Az EU brüsszeli végrehajtó testülete jelezte már, hogy nem tartja elfogadhatónak ezt a romániai adóformát (amelyet a bizottság javaslata szerint EU-szerte beolvasztanának és beépítenének az éves üzemben tartási adóba), mert eltérő tételt alkalmaz a külföldről bevitt és a helyi értékesítésű járművekre.

Kovács László most megismételte, hogy a román kormány "nem hagyhatja meg" jelenlegi formájában a regisztrációs adót.

A magyar biztos akkor bejelentette, hogy a figyelmeztető levelet napokon belül elküldik. Ha a bukaresti válasz – amelynek egy hónapon belül meg kell érkeznie – nem lesz elfogadható a bizottság számára, a testület újabb figyelmeztetésben részesíti (úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldve) Bukarestet, és ha a szabályozáson annak hatására sem változtatnak, a bizottság az Európai Bíróság elé viszi az ügyet.

A hazai hatóságok viszont azzal érvelnek, hogy az adó – amely 7 ezer euró körüli egy hat éves autó esetében - visszatartja a polgárokat attól, hogy öreg autókat vásároljanak. A regisztrációs adó miatt egyébként már több EU-tagállam ellen indított bírósági eljárást a bizottság, Magyarországot tavaly el is marasztalták emiatt. (rompres, newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS