2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Indul a Nokia-beruházás Kolozsvár mellett: szerződés aláírva

2007. március 26. 16:22, utolsó frissítés: 2007. március 27. 10:30

A kormány székhelyén, a Victoria-palotában írta alá Raimo Puntala, a Nokia gyártásért felelős alelnöke és Marius Nicoară, Kolozs megye tanácsának elnöke a finn mobiltelefon-gyártó Kolozsvár melletti befektetéséről szóló megállapodást.

Az aláírást bejelentő sajtótájékoztatón az derült ki, a Nokia 200 millió eurós beruházásából mintegy 60 milliót tesz ki maga az üzem kiépítése. A gyár hosszú távon, a beszállító cégekkel együtt mintegy 15 ezer főnek adna munkát.

>> Nokia Village: Kolozs megyében telepedne meg a finn mobiltelefongyártó >>


Puntala a szokásos udvariassági formulák után – a kormánynak és a megyei tanácsnak egyaránt megköszönte az együttműködést és a kiváló partnerséget – elmondta, az üzem hasonló lesz ahhoz, amit a telefonmulti Komáromban vagy Pekingben működtet. A gyártókapacitás folyamatos fejlesztését az indokolja, hogy a Nokia előrejelzései szerint a mobiltelefon-világpiac csak az idén mintegy 10 százalékkal bővül.

Elmondása szerint első körben 500 személyt alkalmaznak, egy részüknek szakmai továbbképzést biztosítanak, hogy 2008 első félévében mindenképp beindulhasson a gyártás. Az ünnepélyes aláírás előtt Raimo Puntala Tăriceanu miniszterelnökkel és Nicoară-val tárgyalt.

A kormányfő a sajtótájékoztatón az autótregisztrációs adó körüli vitákra célozva úgy kommentálta a Nokia döntését, hogy reméli, nem járnak úgy vele, mint az autógyártási beruházásokkal – vagyis ha már Romániában készülnek a vadonatúj telefonok, akkor senki sem akar ehelyett használt telefonokat beszerezni külföldről.

A Nokia egy Zsuk községhez tartozó, 90 hektáros telket szemelt ki, mely Kolozsvár belvárosától 18, a a nemzetközi repülőtértől alig 10 kilométer távolságra esik. A telket 33 millió euróért nyárig közművesíteni kell, ehhez 23 millió eurónyival járul hozzá a kormány.

Mivel a parcellákat az Agrártudományi Egyetem birtokolta, az oktatási minisztérium engedélyével a kormány bocsátotta a Kolozs megyei tanács ipari parkokat működő rt.-jének rendelkezésére. Az egyetem cserébe jelentős összegű támogatást kap a Nokiától. A Tetarom 3 ipari park összesen 159,6 hektárnyi, tehát a fennmaradó területre további nagybefektetőt vár a tanács. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS