2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kollektív lemondást fontolgat a Demokrata Párt

2007. március 26. 18:48, utolsó frissítés: 19:22

Amennyiben a kormányfő Blaga, Macovei és Berceanu miniszterek leváltása mellett dönt, a kormány demokrata politikusai kollektív lemondással távoznak a kormányból – ezt a megoldást is fontolóra vette a párt állandó tanácsa a PNL és a PD ma délelőtti, kudarcba fulladt válságtanácskozása után. Azonban a PD egyértelmű döntést nem hozott: a párt arra vár, hogy a miniszterelnök tegye meg az első lépést.

>> Már szerdán előállnak a kisebbségi kormánnyal a liberálisok? >>


Vezető demokrata politikusok helyzetértékelése szerint Tăriceanu azért tétovázik ennyit, mert attól tart, hogy a PNL kisebbségi kormányát leszavazzák a parlamentben; és akkor Băsescu elnök akár úgy is dönthet, hogy az ellenzéki PSD vezetőjének, Mircea Geoană-nak ad kormányalakítási megbízást.

A PD helyzetelemzése szerint "csak abban lehet biztosnak lenni", hogy Tăriceanu nem akarja nyilvánosan felvállalni, hogy a PSD támogatásával marad kormányon, és ezért különféle más utakon próbálja elérni a demokraták távozását. Ennek eszköze volna az, ha a kormányfő a nyilvánosan a három, liberális oldalról támadott demokrata miniszter visszahívását követelné a PD-től.

A politikai válság kimenetelében fontos szerepet játszik Traian Băsescu, aki államfőként megtagadhatja a hármak leváltásának ellenjegyzését. A demokraták azt is elképzelhetőnek tartják, hogy egyszerűen megvonják támogatásukat a kormányfőtől. A PNL-PD pártszövetség szabályzata kimondja: amennyiben a két alakulat nem tud kiegyezni valakiben, a nagyobbik frakcióval rendelkező párt adja a miniszterelnököt. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS