2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már szerdán előállnak a kisebbségi kormánnyal a liberálisok?

2007. március 26. 19:20, utolsó frissítés: 19:20

Liberális források szerint a szokásos szerdai kormányülés után jelentené be a PNL és az RMDSZ kisebbségi kabinetjének névsorát Călin Popescu Tăriceanu. A régi-új miniszterek meghallgatása és a kormány elfogadása húsvétig zajlana le a parlamentben, legalábbis a PNL elképzelései szerint. A párt állandó tanácsának (BPC) egyes tagjai azt sem zárják ki, hogy a PNL ellenzékbe vonul, amennyiben a kisebbségi kormány nem éli túl a bizalmi szavazást.

Az állandó tanács ma délelőtti ülését egyes liberális vezetők azt vetették a kormányfő szemére, hogy nem hangsúlyozta már korábban a kormányátalakítás és a PD távozásának szükségességét. Akárcsak a PD vezetői, a PNL politikusai is gyors döntést kértek miniszterelnöküktől. "Ha te nem végzel velük, pk fognak kinyírni téged" – ezt a jótanácsot kapta Tăriceanu.

Szintén e névtelenséget kérő források szerint az RMDSZ megtarthatja a miniszterelnök-helyettesi tisztséget, tehát rendkívüli helyzetben Markó Béla helyettesíthetné a kormányfőt. Ami a névsort illeti, a kormányfőnél számos liberális parlamenti tag kilincsel egy-egy miniszteri tárca érdekében, de olyanok is akadnak, akik inkább távoznának a kormányból.

A belügyi, a védelmi és az igazságügyi tárca esetében eddig George Scutaru, Radu Stroe és Norica Nicolai neve merült fel.

Az igazságügy kapcsán a liberálisok azt sem zárják ki – hogy akárcsak Monica Macovei esetében a demokraták – egy neves pártonkívüli személyiséget győznek meg arról, legyen ő a miniszter. A PNL-ben ilyen értelemben Renate Weber, a Nyílt Társadalom (Soros) Alapítvány romániai igazgatója, volt elnöki tanácsos neve merült fel. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS