2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Financial Times: Macovei nem képes megválogatni ellenségeit

2007. március 27. 10:53, utolsó frissítés: 10:53

A brit üzleti világlap online kiadása arról ír összefoglalót, hogy inog a Brüsszelben korrupcióellenes intézkedései miatt elismert Monica Macovei bársonyszéke, miután ellentétbe került a kormányfővel és a kabinet több tagjával. "Minden miniszternek figyelembe kell vennie a kormányzati szolidaritás alapelvét. És ez Macovei miniszterre is vonatkozik, nem kivételezhetünk" – nyilatkozta Tăriceanu kormányfő a Financial Times-nak.

Akárhogy is dönt a miniszterelnök, arra számíthat, hogy Brüsszelből élénk figyelemmel követik ez ügyben a lépéseit. A FT értékelése szerint nem igazán lehet tudni, hogy a korrupcióellenes fellépés vagy a kompromisszumkötés elutasítása miatt akarja a kormányfő leváltani az igazságügyminisztert. Macovei "nem képes megválogatni az ellenségeit", jellemezte a tárcavezető stílusát a kormányfő egy közeli munkatársa.

A FT beszámolója szerint a brüsszeli illetékesek azért aggódnak, mert miután Románia zöld jelzést kapott a csatlakozásra tavaly novemberben, az igazságügyi reform leállt. Miután a Macovei elleni bizalmatlansági indítványt elfogadta a szenátus, Franco Frattini, az EB igazságügyi biztosa nyilvánosan támogatásáról biztosította a minisztert.

Ezzel együtt Brüsszelben egyetértenek azzal, hogy "Románia csatlakozásának hőse" lépjen vissza, amennyiben már nem élvezi a miniszterelnök és az államfő bizalmát. Ha leváltják, olyasvalakit kell a helyébe találni, aki képes keresztülvinni a reformintézkedéseket az ellenséges légkörű parlamentben – írja a Financial Times. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS