2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bevásárlóturizmus: bukarestieknek a bolgár Rusze a sláger

2007. március 27. 12:21, utolsó frissítés: 12:21

Minden hétvégén zsúfolásig telnek a bolgár határváros, Rusze üzletei és bevásárlóközpontjai a Bukarestből és Giurgiuból érkező bevásárlóturistákkal.

A fellendülés egyik oka, hogy a csatlakozás után a román-bolgár határon megszűnt a környezetvédelmi díj, és nem kell útlevél sem az átutazáshoz. A másik fő ok, hogy az árak átlagosan 20-30 százalékkal kisebbek, mint Romániában – így a ruszei Billa, CBA, Kaufland és Metro hipermarketek parkolóiban egyre több romániai rendszámú autót látni.

A bevásárlóturisták többsége két hétre vagy egy hónapra elegendő mennyiséget vásárol: a tejtermékektől kezdve, a szalámin és a sajton keresztül a ruházati cikkekig, cipőig, digitális fényképezőgépekig és légkondicionálókig. A román vásárlóközönség alkoholból is jelentős mennyiséget vásárol Ruszéban, mert olcsóbb, mint Bukarestben.

Az is szempont, hogy a Bukarest-Rusze távolság autóval csak egyórányi. A turisták szerint a dolog még úgy is megéri, hogy a Dunán átkelve 25 lejes hídvámot kell fizetni, majd öt eurónyi leváért Bulgáriában útadó-öntapadóst kell vásárolni. Hátrány, hogy az áruk neve csak cirill betűkkel van kiírva, és mindent át kell számolni levára (egy euró 1,94 leva). A költségek csökkentése érdekében egyre több baráti társaság szervez Bukarestben mikrobusszal vagy autóval közös bevásárló-kirándulásokat Ruszéba. (evenimentul zilei)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS