2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem ragaszkodik az RMDSZ-es tárcanélküli miniszterekhez Markó

2007. március 27. 16:11, utolsó frissítés: 2007. március 28. 10:08

„Azt szeretném, ha maradna a kormány jelenlegi összetétele liberálisokkal, demokratákkal és az RMDSZ-szel. Ám úgy tűnik, a PNL és a PD között kialakult konfliktust nem lehet megoldani” jelentette ki mai bukaresti sajtótájékoztatóján Markó Béla RMDSZ elnök.

Mint kiderült, a miniszterelnök-helyettes a napokban tárgyalt Călin Popescu Tăriceanu kormányfővel a kabinet átszervezéséről. Abban állapodtak meg, mindenképp csökkenteni kell a minisztériumok számát, össze kell vonni egyes tárcákat, illetve racionalizálni kell egyes területeket.


A tárcanélküli miniszterek menesztése

is terítékre került, s úgy tűnik, annak ellenére, hogy ez két RMDSZ-es minisztert is érintene, Markó nem ellenzi a lépést. A szövetségi elnök elmondta, nem tárgyal Tăriceanuval egy esetleges PNL-RMDSZ kormányról. Mint hangsúlyozta, a kormány átszervezése nem jelenti azt, hogy a kabinet nem ugyanazokból a pártokból fog majd állni.

Ha mégis demokraták nélkül maradna a kormány, Markó Béla a konzervatívok és a PSD támogatására számít, de kizárja a nagyromániásokkal való együttműködést. A PC és a PSD támogatásával ugyanis visszaállna a parlamenti többség, szerinte ennek megszervezése kell legyen az első teendő. Ha nem alakul ki parlamenti többség, akkor Markó szerint mindenképp előrehozott választásokat kell kiírni. Az idő előtti voksolást véleménye szerint 2008-ban kell megszervezni, semmiképp nem idén.

Arra a kérdésre, hogy egy PNL-RMDSZ kormányban a szövetség milyen portfóliókat szeretne megszerezni, Markó a regionális fejlesztési tárcát említette, mintegy utalva Borbély László területrendezési és középítkezési megbízott miniszter korábbi kijelentéseire. Markó a sajtótájékoztató során több alkalommal is kijelentette, nem a funkciók elosztásáról kellene beszélni, hanem a kormányprogramról, illetve az uniós kérdéskörökről, többek között a strukturális alapokról.

„A PNL és a PD közötti konfliktust soha nem értettem. Ha a koalíciós pártok között létezett volna kompromisszum-készség, soha nem jutottunk volna ide. Az államfőnek is megvan a maga része ebben az ügyben – hangsúlyozta Markó. Ám a későbbiekben kifejtette, az RMDSZ nem támogatja a Traian Băsescu menesztését célzó kezdeményezést. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS