2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Belviszály tört ki a PSD-ben a PNL-PD koalíció kimúlása miatt

2007. március 27. 16:33, utolsó frissítés: 18:31

A PSD-n belüli csoportosulások egyelőre nem tudnak kiegyezni arról, mi legyen a meghatározó ellenzéki párt válaszlépése arra az esetre, ha a PNL és a PD "válása" véglegessé válik. A szimpátiák a PSD csoportosulásain belül megoszlanak a két vezető kormánypárt között, de a leghangosabbak azok, akik a liberálisoknak nyújtandó támogatást preferálják – informál bizalmas forrásokra hivatkozva a Hotnews híroldal.

Mivel Băsescu elnök sorozatos támadásai leginkább az ő hiúságukat sértették, a PSD volt és jelenlegi elnöke, Ion Iliescu és Mircea Geoană egyaránt a liberálisokhoz húz – ez utóbbi viszont annak az ún. kolozsvári csoportnak a támogatásával került az elnöki székbe, amely kevésbé lelkesedik a PNL körüli érdekcsoportokért.

A PSD kolozsvári csoportja főként Dinu Patriciu olaj-nagyvállalkozó befolyását kifogásolja a PNL-ben, párhuzamot vonva a Tăriceanu-vezette liberális oligarchák és a PSD Adrian Năstase-vezette megyebárói között. A pártbeli rossznyelvek szerint a kolozsváriakat azért nem lehet meggyőzni arról, soroljanak be a liberálisok támogatói közé, mert a csoportosulás egyik meghatározó figuráját, George Maiort a titkosszolgálat,


a SRI vezetőjévé nevezte ki Băsescu államfő.

A két irányzat állandósulni látszó vitája miatt a Liberális Párt sem igazán tudja, mire számíthat. A PSD 150 mandátummal rendelkezik az összesen 469 fős parlamentben. Amennyiben a PSD egységesen vállalja a liberális kisebbségi kormány támogatását, akkor nem kell tárgyalni a Nagy-Románia Párttal. Mivel a konzervatívok (PC) is támogatna egy ilyen kisebbségi kormányt, Tăriceanunak még az RMDSZ-re se lenne szüksége ahhoz, hogy átalakított kabinetje bizalmat kapjon a parlamentben.

A PNL-nek, a PSD-nek és a PC-nek együtt 253 mandátuma van a parlamentben: ebből 72 fő liberális, 150 szociáldemokrata és 31 konzervatív. Ha ehhez még megszerzik az RMDSZ-es frakciók támogatását is, kényelmes többség alakul ki. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS