2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb tippek szivárogtak ki az új kormány névsoráról

2007. március 28. 11:06, utolsó frissítés: 2007. március 31. 13:02

Elképzelhető, hogy utoljára ül össze ma délelőtt a Tăriceanu-kabinet a jelenlegi felállásban. A Hotnews hírszájt hivatalosan meg nem erősített információi szerint a miniszterelnök ma bejelenti, hogy kik lesznek a tagjai az átalakított kormánynak – erről írt hétfőn a Newsin hírügynökség is.

Ezt részben cáfolják bukaresti tudósítóink értesülései: eszerint a kormányátalakítás hosszabb folyamat, és az is megtörténhet, hogy a Liberális Párt mérsékelt szárnya még egy kísértelet tesz a demokraták meggyőzésére, vagyis arra, szabaduljanak meg a három kényelmetlenné vált minisztertől: Radu Berceanutól, Vasile Blagától és Monica Macoveitől.

A kormányülés mai napirendjén a legnagyobb tétel az a 600 millió lejes alap létrehozása, melyből országszerte 2186 általános iskolát és 613 óvodát újítanának fel. Az összeg 181,8 millió eurónak felel meg – írja a kormányülés előtt kiadott sajtóközleményből.

A Liberális Párt radikális szárnya azt szeretné, hogy húsvétig beiktassák az új kormányt, ezért mielőbbi döntésre sarkallják a kormányfőt. Pártbeli források szerint a miniszteri tárcára pályázó politikusok attól tartanak, hogy nem lesz idejük felkészülni a parlamenti meghallgatásra, ha Tăriceanu késlekedve nevezi meg jelöltjeit.

A România Liberă napilap arról ír, hogy a kormányfőnek muszáj teljesítenie az RMDSZ "egyre növekvő igényeit". Az átalakított kormánynak 15 tagja lenne, de a huzakodások nyomán 17-re is bővülhet a tárcák száma. A napilap egy olyan kormánynévsorral állt elő, mely szerint


akár négy tárcát is megkaphatna az RMDSZ:

Miniszterelnök-helyettes: Markó Béla
Belügyminiszter: Norica Nicolai, Radu Stroe, Ludovic Orban
Gazdasági miniszter: Varujan Vosganian
Egészségügyi miniszter: Eugen Nicolaescu
Igazságügyminiszter: Frunda György
Külügyminiszter: Adrian Cioroianu
Közlekedési miniszter: Winkler Gyula, ha a tárca az RMDSZ-nek jut; Victor Dobre, Nini Săpunaru, amennyiben a PNL-é marad
Mezőgazdasági miniszter: Kelemen Atilla, amennyiben a tárca az RMDSZ-nek jut; Dan Motreanu, Ludovic Orban, ha a PNL-é marad
Munkaügyi miniszter: Paul Păcuraru, Norica Nicolai
Oktatási és kulturális miniszter: Crin Antonescu (Tăriceanu javasolta, de nem vállalja), vagy Adrian Iorgulescu
Pénzügyminiszter: Sebastian Vlădescu
Régiófejlesztési miniszter: Borbély László
Védelmi miniszter: Radu Stroe vagy Norica Nicolai

Liberális forrásokra hivatkozva a România Liberă arról ír, hogy a kormányfőt valósággal megrohamozták a tárcákra és egyéb funkciókra áhítozó kollégái – egyes hivatalokra négy-öt jelentkező is akad. Norica Nicolai például közölte, vagy a belügyi, vagy az igazságügyi vagy a védelmi tárcára számít, de Tăriceanu legfeljebb a munkaügyi tárcát adná neki.

A demokraták kiválása amúgy humánerőforrás-szempontból nem egyszerű feladat: megyei szinten a PNL-nek hirtelen többezer új intézményvezetőt kell találnia. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS