2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ING: a politikai feszültség kamatemeléshez és a lej romlásához vezethet

2007. március 28. 12:26, utolsó frissítés: 12:26

A pénzpiac véleménye szerint a politikai feszültségek rövid távon nem igazán fontosak, de középtávon kihatással lehetnek az egész romániai gazdaságra. A későbbi következmény az lehet, hogy a bizonytalanságra való tekintettel a pénzintézetek a kölcsönökkel kapcsolatos költségeik növekedésére számítva kamatot emelnek – mondja az ING Romania vezető gazdasági elemzője, Florin Cîţu.

A piacon leginkább azért aggódnak, mert elképzelhető, hogy előrehozott választások esetén a PSD alakít kormányt több kisebb párttal, ennek következménye a költségvetési hiány és egyúttal az adók növekedése lehet. Az adóemelés érzékenyen érintené a reálgazdaságot, emeli ki Cîţu. Populista intézledések bevezetésének az a komoly akadálya, hogy az ellenzéki párt népszerűsége a választók körében 32 százalékról 17-re csökkent.

Az ING Bank elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy a politikai életre jellemző ellentétek nincsenek kihatással a lejre. A három- és ötévre szóló kötvények hozama minden kibocsátás után növekedett.

A politikai bizonytalanság másik, középtávon hátrányos következménye az lehet, hogy már a múlt héten elterjedt a pénzpiacokon az a hír, hogy a nemzetközi hitelminősítő intézetek lepontozzák Romániát, ez pedig kihatással lehet a lej árfolyamára is. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS