2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Változatlanul 3 és 5% közti inflációt vár a Román Nemzeti Bank

2007. március 28. 14:07, utolsó frissítés: 14:07

Tartható lesz Romániában a 3-5 százalék körüli infláció, ennyi a központi bank inflációs célkitűzése – jelentette ki egy vezető bankárok részvételével tartott prágai tanácskozáson kedden a Román Nemzeti Bank (BNR) alelnöke.

Cristian Popa megjegyezte, hogy e várakozás akkor is teljesülhet, hogyha az év vége felé az infláció ütemének némi gyorsulására kell számítani. A drágulási ütem februárban 3,8 százalékos volt éves szinten, a romániai rendszerváltás óta a legalacsonyabb.

Ugyanakkor a BNR legújabb, 50 bázispontos kamatcsökkentése, amit éppen a vártnál alacsonyabb ütemre váltott inflációval indokoltak elsősorban, a lej árfolyamának gyengülésén keresztül az infláció újbóli felgyorsulásának veszélyét is felveti. A fogyasztás és a beruházások növekedésének üteme is igen magas.

Januárban 4,01 százalékos, decemberben 4,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció. Februárról első ízben közöltek EU-szabvány szerint készült inflációs adatot is, ez 5,8 százalékos volt tizenkét hónapra számolva. 2005 decemberében még 8,6 százalékos volt a tizenkét havi infláció, de tavaly augusztustól már rendre alacsonyabb volt, mint bármikor a rendszerváltás óta. 2008 végére 2,8-4,8 százalékos a központi bank célsávja a tizenkét havi inflációra. (reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS