2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb kavarás Sólyom látogatása kapcsán Nagyenyeden

2007. március 28. 14:10, utolsó frissítés: 17:06

Ladányi Árpád Fehér megyei alprefektus menesztését kéri a Konzervatív Párt (PC) egyik képviselője, amiért Sólyom László legutóbbi erdélyi magánlátogatásán az általa felkeresett több intézmény faláról hiányzott a nemzeti zászló – tudósít a kolozsvári Szabadság napilap.

A Magyar Köztársaság elnökének március 13-i Fehér megyei látogatása felborzolta a kedélyeket a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a PC berkeiben. Március 15-én a megye Unirea (Egyesülés) című napilapjában két nyílt levél is megjelent. Ioan Rus, a PSD Fehér megyei elnöke a nemzeti lobogó hiányát nehezményezte a meglátogatott három intézmény – a Római Katolikus Hittudományi Főiskola, a Batthyaneum és a Bethlen Gábor Kollégium – homlokzatán.

Szervezési hiba következtében a Hittudományi Főiskola homlokzatáról valóban hiányzott a trikolór: a háromlyukú tartóban a vatikáni, az uniós és a magyar zászlót lengett. Ezt a prefektusi hivatal súlyos hibának minősítette, de mivel a főiskola nem a prefektúra alárendeltje, a vétség csak az iskola vezetőségét terhelheti – írja a lap, Ladányi Árpád alprefektust idézve, aki kijelentette: ezért


semmiképpen sem hibáztatható a magyar közösség vagy a magyar államfő.

Ioan Rus, utalva a "magyar–székely szélsőséges, irredenta szervezetek" magyarországi támogatottságára, felkérte a prefektust és a Megyei Rendőr-főkapitányságot az 2001/1157 kormányhatározatba foglalt szankciók alkalmazására.

Nicolae Popa konzervatív képviselő, a pártelnök helyettese a miniszterelnökhöz intézett nyílt levelében a magánlátogatás fogalmának tisztázását és a magyar államelnök látogatása céljainak "maximális figyelemmel való elemzését" kérte, aggodalmát fejezve ki ugyanakkor a román nemzet és a magyar etnikum közötti "ellenséges hangulat felszításáért".

Popa március 20-án kelt nyílt levelében Tariceanu miniszterelnöktől Ladányi felmentését kéri hivatali esküje megszegése címén. Ismételten a többségi és kisebbségi lakosok közötti feszültségkeltés miatt aggodalmaskodik, és a helyi közigazgatást is vádolja.

Nagyenyed alpolgármestere, Kováts Krisztián válasza a következő: Popa mesterségesen szítja a feszültséget a megyében, ami akár bűnvádi eljárás tárgya is lehet. Pontosítása szerint "Magyarország elnökének látogatásakor Nagyenyeden ki volt tűzve Románia zászlaja – a látogatás előtt személyesen ellenőriztem és tanúk rá a román újságírók, akik a teremben jelen voltak.

Nagyenyeden az elnök nem találkozott sem a polgármesterekkel, sem az alpolgármesterekkel, még csak kezet sem szorított velük. Még véletlenül sem esett szó politikáról, hanem a kultúráról (...) Ha a korrektségnek, méltányosságnak a legkisebb jelét is adná, [Popa] érdeklődött volna a nagyenyedi eseményekről. Nagyenyeden minden szabályosan és törvényszerűen zajlott le." – fogalmaz az alpolgármester. (szabadság, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS