2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hírtévés pech: a kormányülésen nem volt téma a válság

2007. március 28. 16:36, utolsó frissítés: 21:33

Öt perc híján öt órát tartott a mai kormányülés, de a kabinet átalakítása nem került napirendre. Tudósítóink információi szerint Tăriceanu kormányfő időt kért minden érintettől, és pénteken még egyszer tárgyal a demokratákkal. A Hotnews hírszájt kormányközeli forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a kormányfő leghamarabb a hétvégén áll elő az átalakított kormány névsorával.

Az ülésről kilépő miniszterek érezhetően jól szórakoztak a sajtóteremben várakozó újságírókon és a hírtévék munkatársain, akiknek félóránként be kellett jeletkezniük az adásba csak azért, hogy elmondhassák: kormányválság-témában nem történt semmi. A kabinet tagjai mind elhárították az erre vonatkozó kérdéseket, mondván, kormányátalakításról csak a miniszterelnök nyilatkozhat, ő azonban nem tartott sajtótájékoztatót – teljes volt a hírzárlat.

Az ülésről távozó Andrian Iorgulescu kulturális miniszter humorizálva azt mondta az újságíróknak, hogy "én több, mint valószínű, hogy nem leszek az átalakítás tárgya". Korábban a napilapok, hírcsatornák egyaránt azt latolgatták, hogy vagy Tăriceanu vagy bejelenti a kormányátalakítást, vagy adott pillanatban a demokraták testületileg kivonulnak az ülésről.

A mai kiszivárogtatások közé tartozik, hogy a liberális szenátor, Norica Nicolai nem hajlandó elfogadni a neki felajánlott munkaügyi tárcát, mert "valami komolyabbra", a bel- vagy az igazságügyre pályázik. Az előbbi betöltésére viszont Radu Stroe kormányfőtitkár, utóbbira Cristian Diaconescu jelenlegi belügyi államtitkár látszik esélyesnek.

A szokásos szerdai időpontban megtartott ülés első pár perce laza légkörben zajlott: a kabinet tagjai és legfőképpen a kormányfő az Országos Burgonya- és Cukorrépa Fejlesztési és Kutatóintézet elnevezésén szórakozott.

Az ülésen mindenik demokrata miniszter résztvett, néhány PD-tárca projektje a napirenden is szerepelt. A kormány ma többek között az általános iskolák és óvodák felújítására szánt 600 millió lejes támogatásról tárgyalt; téma volt az összes háztartás villamosítása 2009-ig, és döntés született arról, hogy uniós pénzekből országos jelentőségű kulturális intézményeket újítanak fel. (tudósítónktól, hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS