2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Adócsalás ellen: ismét áfát kell fizetni a nem uniós tagállamokból importált árukra

2007. március 28. 18:00, utolsó frissítés: 18:00

A nem EU-tagállamokból behozott zöldség, gyümölcs és virág 40 százaléka nem kerül be a vámhatóság nyilvántartásába, miután az új adótörvénykönyv szerint január elsejétől nem kell áfát (TVA) fizetni a nem uniós tagállamokból behozott árukra. Ezért a kormány újra áfafizetésre kötelezi a nem uniós tagállamokból importáló cégeket. Az intézkedés április 15-től lép életbe, és 2008 végéig lesz érvényben.

Az adóhivatal (ANAF) statisztikái szerint áfa-bevétel címén március 26-ig az előző évi összegnek csak 73 százaléka, 3,92 millió lej folyt be az államkasszába. Az ANAF közlése szerint általában nem a nagy áfafizetőkkel vagy a közepes cégek csalnak, hanem azok a kisvállalkozók, akik romlandó árukat importálnak, és azt alulértékelve jelentik be a vámon, majd az importáru tízszeres áron kerül be az üzletekbe.

Ide kapcsolódó intézkedés, hogy a cégeknek a vámhivatalokban áfa-garanciát kell letétbe helyezniük, melyet akkor kapnak vissza, amint igazolják, hogy az árut ténylegesen egy másik EU-tagállamba szállították le – jelentette be Camelia Spătaru kormányszóvivő.

Erre azért van szükség, mert van esély rá, hogy az áfamentesen importált javak a papíron szereplő célország helyett a hazai feketegazdaságban kössenek ki. Hasonló intézkedést tíz tagállam vezetett be, köztük Franciaország, Németország és Nagy-Britannia.

A bruttó nemzeti össztermékhez (GDP) viszonyítva, az EU 27 tagállama közül Romániában a legalacsonyabb az államháztartási bevétel aránya: 29 százalék. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS