2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elnöki tanácsosok nélkül marad Băsescu: lemond a szóvivője is

2007. március 29. 11:18, utolsó frissítés: 11:18

Kész tényként kezeli a Mediafax és a Newsin hírügynökség is azt, hogy nem kíván tovább a Cotroceni-palotában dolgozni Adriana Săftoiu, Băsescu elnök tanácsosa, egyben az államfői hivatal szóvivője.

A két hírügynökség bizalmas forrásból arról értesült, a szóvivő néhány nappal ezelőtt nyújtotta be lemondását, mikor az elnök a szemére vetett egy Vasile Blaga belügyminiszterrel folytatott beszélgetést, melyben a Demokrata Párton (PD) belüli helyzetről, illetve az elnöki adminisztráció korábbi vezetőjéről, Elena Udreáról volt szó.

A lemondásához vezető másik ok az volt, mikor Băsescu elnök azt tanácsolta szóvivője férjének, Claudiu Săftoiunak, hogy egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt elkövetett baklövése miatt mondjon le a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) vezetéséről. Adriana Săftoiut a hírügynökségek nem tudták elérni, hogy erősítse meg vagy cáfolja a vele kapcsolatos információkat. A helyzetet bonyolítja, hogy az államfő a hírügynökségi értesülések szerint hallani sem akar szóvivője távozásáról.

Adriana Săftoiu különben az utóbbi távozásáig állandó konfliktusban volt Elena Udreával: ez a tény köztudott volt az elnöki adminisztráció tagjai, illetve a PD vezetői körében. Amennyiben a szóvivő valóban távozik, Băsescu csapatában nem marad senki sem azon tanácsosok közül, akiket még mandátuma elején nevezett ki.

Adriana Săftoiu több mint hét éve dolgozik Traian Băsescu mellett. Első szóvivői megbízatását a Radu Vasile-kormánytól kapta, miután Victor Ciorbea parasztpárti-liberális-demokrata kormánya éppen egy provokatív Băsescu-interjú miatt bukott meg. Az akkori közlekedési minisztert éppen Claudiu Săftoiu interjúvolta meg, aki akkoriban az Evenimentul Zilei napilap munkatársa volt. (mfax, newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS