2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyorsforgalmi út épül a Balti- és a Fekete-tenger között

2007. március 29. 14:55, utolsó frissítés: 14:55

Az Európai Unió keleti határán, a Balti- és a Fekete-tenger közötti, 7 ország által tervezett gyorsforgalmi út kialakításáról egyeztettek a kezdeményező magyar, lengyel, szlovák, román, moldáviai és ukrán megyék önkormányzati vezetői, polgármesterei és közlekedési szakemberei Nyíregyházán csütörtökön.
A javasolt útvonal Gdansk - Lublin - Rzesow - Nagymihály - Királyhelmec - Záhony - Csengersima - Szatmárnémeti - Kolozsvár - Bukarest (elágazással Konstancáig) - Szófia (elágazással Várnáig) - Suheva - Kisinyov - Odessza - mondta Rákóczi András, a tanácskozást rendező záhonyi Kiút Térségfejlesztő Egyesület ügyvezető elnöke az MTI-nek.

A konferencián Felsman Balázs, a magyarországi Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára hangsúlyozta: a terv beilleszthető a 2013-ig tartó, jelenlegi közlekedés-fejlesztési programokba, amelyek az unió keleti határtérségében észak-dél irányban javítják majd a szállítási-utazási feltételeket.

A minisztérium vezető tisztségviselője elmondta, hogy a múlt év októberében litván-lengyel-szlovák-magyar szándéknyilatkozatot írtak alá egy Kaunas-Lublin-Zresow-Kassa-Miskolc közötti útvonal fejlesztésre.

Magyarországon őszre kész lesz az M3-as autópálya Görbeháza - Nyíregyháza közötti új szakasza, a Debrecent bekötő M35-ös út tovább építésével pedig Nagyváradnál csatlakozás nyílik majd a romániai gyorsforgalmi úthálózathoz.

A magyar és a román kormány határozata alapján a következő években megépül a Vaja-Csengersima-Szatmárnémeti-Nagybánya közötti gyorsforgalmi út is. Románia szintén építi az észak-erdélyi autópályát, Bulgária pedig a Fekete-tenger mellett a Földközi-tengerhez is autópálya-csatlakozást tervez.

Az államtitkár szerint ezekhez a fejlesztési programokhoz csatlakozhat a nem uniós Ukrajna és Moldávia is saját úthálózata korszerűsítésével. Felsman Balázs hangsúlyozta: a Balti- és a Fekete-tenger közötti gyorsforgalmi út megvalósításában a valódi értéket a regionális együttműködés jelenti, az érintett országok megyéi összefogva elérhetik tervük teljesülését, amely egyébként az unió fejlesztésre szoruló keleti határperemének felzárkózásához is jó gazdasági lehetőség lenne. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS